Cumartesi, Ekim 14, 2017

Para Biriktirmeyi Teşvik Eden Çocuk Oyunları

Ufak bir kumbarayla başlamış olan para yönetimi maceramız, şimdi banka hesapları, finans piyasaları ve çeşit çeşit yatırım çalgılarıyla birlikte devam ediyor. Bu hikayede değişmeyen bir şey var ise, o da bizlerin doğal bir içgüdü ile para biriktirmeye çalışması ve bu sayede geleceğini sağlam adımlarla şekillendirme uğraşıdır. Küçük yaşlardan itibaren para biriktirmeyi davranış haline getirenlerin, değişken ekonomik koşullarda finansal dengelerini daha rahat koruduklarına hepimiz şahidiz. Peki, bu alışkanlığı çocuklarımıza iyi mi aşılayabiliriz?





Çocuklar Biriktirmeyi Sever

aslına bakarsak dikkatli bakmış olduğumızda, çocukların biriktirme mevzusunda bitmez tükenmez bir arzuları bulunduğunu kolaylıkla görüyoruz. Bebekler, oyuncak arabalar, oyun kartları… İşte burada bizlere düşen, onların bu biriktirme arzularını başarılı bir yatırım aracına çevirebileceklerini ve para biriktirerek isteklerine çok daha basit bir şekilde ulaşabileceklerini öğretmektir. Fakat nasıl? Tabii ki onlara hitap eden bir dille, doğrusu keyifli bir halde.

Aileyle birlikte: Kutu Oyunları

Kutu oyunları, ailelerin çocuklarıyla beraber eğlenceli zaman geçirmeleri için mükemmel bir enstrumantır. Monopoly gibi temel para yönetimi becerilerini geliştiren oyunlar ise hem rekabet ortamında mücadele etmeyi bununla beraber para biriktirme yöntemlerini göstermesi açısından faydalı oyunlardır.

Heyecana yenilmeden soğukkanlı kararlar verenler, kendilerine hedef koyan ve bu hedefe doğru adım adım ilerleyip, parasını bu yönde kullananlar bu oyunların kazananı olur. Çocuğunuzla beraber oynarken tüm bunları tane tane anlatın. Parasını elinde tutması icap ettiğini, daha büyük bir getiri için onları biriktirmesi gerektiğini gösterin. Oyun oynamanın doğası gereği, kazanma arzusuyla dolup taşan çocuğunuz söylediklerinizi can kulağıyla dinleyecektir. Gerçek hayatın minik bir simülasyonu olan bu kutu oyunlarının, normal hayattaki para biriktirme yaklaşımlarına da yardımcı bulunduğunu göreceksiniz.

Yalnız Başına: Dijital Oyunlar

Dijital çağdayız ve çocukların elinden akıllı telefonları, tabletleri almak oldukça zor. Çok ufak yaşlardan itibaren dijital dünyayla tanışık olan çocuklarımıza, içinde bulundukları bu dijital ortamı bir öğrenme aracı haline getirmemiz de mümkün. İçerisinde para yönetimi gerektiren oyunlar, para biriktirme alışkanlığı kazanmasında çocuğunuza oldukca yardımcı olacak. Financial Soccer gibi futbol oyunları, Money Metropolis, SimCity benzer biçimde yaşam simülasyonu oyunları, yaşamın minik bir kopyasını sunarak çocuklarınıza para biriktirmenin avantajlarını gösterecek, hemen harcama yapmak yerine elinde tuttuğu nakit paranın iyi mi zekice bir yatırıma dönüştürülebileceği mevzusunda bakış açılarını genişletecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar