Çarşamba, Şubat 22, 2017

3. KURAL : SEKTÖRDEN HİSSE SEÇMEK




Bir önceki yazımızda düşen-piyasaya rağmen yükseliş trendinde olan sektörün bulunması ve o sektörden hisse seçilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Düşen trenddeki piyasaya rağmen, yükseliş trendinde olan sektörü bulduk. Şimdi bu sektörden iyi mi hisse seçeceğiz? Öncelikle sektördeki hisselerin hangi hisseler bulunmuş olduğunu bulduk. Eğer aracı kurumumuzun sağladığı bir programımız yoksa basitçe google yazıyoruz. Bir sürü borsa-sitesi var. Hisseleri ve detayları bulduktan sonra ilk işimiz bunları bir kağıda yazıyoruz.
 Sonraki işimiz bu hisseleri tek tek incelemek. Peki bu hisseleri nasıl?? inceleyeceğiz.


İlk önce hissenin A B C D gruplarından hangisinde olduğuna bakıyoruz. C ve D grubunda olan hisselerin üzerini çizerek eliyoruz. B grubunu da eleyebilirsiniz fakat ben seçici davranarak -B- grubunda da işlem yapıyorum. O-size kalmış.
İkinci bakacağımız nokta hissenin bilançosu. Ya ben bilançodan anlamam diyen arkadaşlar. Google' a Mynet kar zarar analizi yazın oradan her hissenin kar edip etmediğini bulabilirsiniz. 

Kar vakaı en önemli olay. Kar edemeyen bir hisseyi mutlaka almamak lazım. öne sürülen sebebi ne olursa olsun. Forumlarda, ve facebook gruplarına teknik grafikler falan-çizerler, sakın zarar eden bir hissenin teknik şunu diyor hikayelerine inanmayın. Zarar eden hissede teknik meknik hikayedir benim için. Yok uçacakmış, yok kaçacakmış zarar var ise o hissede olmak enayiliktir. İnceleyin bakalım spekülatif C ve D grubu hisseler dışında zarar edip fiyatı sürekli yükselen hisse var mı? örneğin pegasus a bakın bir çeyrek zarar yazdı, yabancı deli benzer biçimde sattı hisseyi. Halka arz olduğu fiyatın da altına geldi. Demek ki neymiş kar olmazsa olmazımız.


 Zarar eden hisselerinde üzerini çizdik. Geriye kalan kar edenler içinde bakacağımız bazı noktalar var. Karı düşüyor mu artıyor mu? Önceki çeyrek ve senelere bakıyoruz. Karı azalanların da üzerini çiziyoruz. Elimizde kar edenler ve karını arttıranlar kaldı artık. 

Bahsetmem gereksinim duyulan bir nokta daha var. Takaslara bakmak. Programımız yoksa forumlarda paylaşan dostlardan yardım alabiliriz. Takasta yabancılar hisseyi alıyor mu ona bakacağız. Aslen o denli da lüzumlu değil. Aslına bakarsan bu şekilde hisse bulduğunuzda muhakkak yabancı o hissede yerini almıştır aslına bakıldığında.
Şunu unutmamak lazım pazardan domates alırken bile  çürük çarık elimize ne gelirse dolduruyor muyuz, yoksa iyilerini mi almaya çalışıyoruz? İki liralık domates alırken bu kadar kurcalıyoruz da binlerce lira yatırdığımız hisseleri alırken niçin dikkat etmiyoruz. O yüzden baştan beri yazdığım hususların hepsine dikkat edeceğiz. Gerçek hayatta paramızla ortak olmayacağımız şirkete borsada da ortak olmayacağız. 

Tekrar gene söylüyorum kar etmeyen hisseye gerekçe ne olursa olsun, satın alınma benzer biçimde bir kap haberi olmadığı sürece paramızı bağlamıyoruz. Teknik şunu diyor falan hikayelerine, internette hisse pazarlayanlara inanmıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar