Pazartesi, Şubat 06, 2017

Hisse senetlerinin fiyatının yükseleceği nasıl anlaşılır?

hisse fiyat


Birikimlerinizi borsada değerlendiriyorsanız, sizi hisse senetlerinin fiyatlarının niçin yükselip düştüğü yakından ilgilendiriyor anlamına gelir. Dalgalı bir seyir izleyen hisse senedi fiyatları yüzünden ya kazanır veya kaybeder. Bu sebeplerden dolayı hisse senetlerinin fiyatlarında yaşanan her bir değişme yatırımcılar açısından son aşama önemlidir.

Hisse senetlerindeki fiyat değişimleri nasıl fark edilir?

Hisse senetlerindeki fiyat değişimlerini idrak etmek için yatırımcıların öncelikle arz ve talep dengesini etkileyen faktörleri bilmeleri gerekmektedir. Çünkü piyasalarda hisse senetlerinin kıymeti satış ve alım miktarına bağlı olarak değişiyor. Normal olarak ki alım ve satım meydana getirmeye yol açan alt unsurlarda bu faktörlerin arasında yer almıştır.

Bu sebeplerden dolayı yatırımcılar, borsayı ve dolayısı ile hisse senetlerini etkileyen faktörler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmaları gerekmektedir. Özellikle piyasayı etkileyen mikro ve makro faktörlerin bilinmesi çok önemlidir.
Yatırımcılar bu detayları kendi araştırmaları ile öğrenebilecekleri şeklinde aracı kurumların verdiği eğitimlerden yararlanarak da detaylı bir halde öğrenebilirler. Hisse senedi tutarlarını etkileyen arz ve talep faktörleri hakkında bilgiler edindikten sonrasında yatırımcılar, hissesini satın almayı düşündüğü şirket ve sektör hakkında araştırma yapmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Analizlerin önemi nedir?

Kağıt analizi denilen hem şirket bununla birlikte sektör analizini doğru yapmaları yatırımcılara hangi sektörlerin ve hisse senetlerinin fiyatlarının yükseleceğine dair ipuçları verebilir. Kağıt analizi yaparken yatırıcıların bilmesi gereken en önemli nokta iktisat ve finans alanında ilgiye sahip olmaları gerekliliğidir.
Kağıt analizlerinin peşinden yatırımcılar, hisselerin değeri yükselecek mi düşecek mi tahminlerde bulunabilirler. Bu kapsamda yatırımcıların bilmesi gereken en önemli bilgi alfa ve beta katsayılarıdır. Hisse senetlerin analizlerinde bu katsayılar oldukça önemli verilerdir. Hisse senedin fiyat seviyesinde yaşanacak değişimleri yatırımcıların tahmin edebilmesini elde eden katsayılar sayesinde doğru adımları atabilirler. Yatırımcıların hisse senetlerinden beklentilerini karşılayacak, en uygun seviyelerden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunun için hisse senetlerinin değerinde yaşanacak değişimleri doğru tahmin edilmesi gerektiği gibi piyasalardaki değişimleri de doğru yorumlanması gereklidir. Piyasada oluşabilecek anlık bir gelişme trendin yönünü ters tarafa döndürebilir. Bu yüzden yatırımcıların sıkı bir piyasa takip edeni olmaları gerekmektedir. Böylelikle yatırımcılar ters durumlar karşısında önlemlerini alabilirler.
Hisse senetlerinin değerinin yükseleceğini anlamak için ne olursa olsun belli bir süre hisse senedinin trend eğilim seyrini izlemesi gereklidir. Yatırımcılar, yükseliş mi düşüş mü meydana gelecek anlamak için farklı çözümleme çalgılarından faydalanmaları gerekmektedir. Yatırımcıların hisse senetlerinde fiyat tahminlerinde bulunmaları için geliştirilen özel göstergeler, teknikler sayesinde hisse senetlerindeki fiyat seviyelerinin hangi yönde değişeceği hakkında sinyaller alabilirler. Bunun için sinyal verici programlarda bulunmaktadır. Yatırımcılar bu programları ücretli yada ücretsiz olarak kullanabilirler.
Hisse senedi değerinin yükseleceği nasıll anlaşılır:

Bedelli ana para artırımı, şirketin ortaklık yapısını değiştirmesi, farklı alanlarda faaliyet göstermeye karar vermesi bunun gibi bir çok tesir hisse senedinin kıymetini pozitif yönde veya olumsuz bir şekilde etkisinde bırakır. Yatırımcılar, uzun, orta yada kısa vadede hisse senedinin fiyatı yükselecek mi düşecek mi sorularına yanıt alabilmeleri için belli başlı diğer değişkenleri de bilmeleri gerekiyor. Başta ABD olmak üzere ekonomik düzeyde önemli seviyede olan ülkelerin acıklamış oldugu veriler, merkez bankalarının acıklamıış olduğu para politikaları şeklinde finansal konuları ilgilendiren hususlar senetlerin değerlerinde baskı kurup, fiyat seviyelerinde ciddi yükselişler meydana gelmesini sağlayabilmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar