Perşembe, Şubat 16, 2017

Destek Direnç Nedir? Nasıl Hesaplanir?


Destek Direnç Nedir?


destek direnç nedir , destek direnç nasıl hesaplanır


Hisse senedi piyasasında hissemizi nerede alıp nerede satmamız mevzusunda  bize en yardımcı olacak iki kelimedir. Destek seviyesi borsada hisseyi nereden alıcamızı, direnç seviyesi ise nereden satıcamızı gösterir. Bu uygulamada teknik analizin bir parçasıdır.

Destek alanları tahtadaki alım iştahının kabardığı taban fiyatları, direnç alanları ise satım iştahının kabardığı tepe tutarlarını ifade eder. Düşüş trendinde bir hisse destek noktasına vardığında nispeten güçlü alımlar ile karşılaşması sonucunda ya bu alanda oyalanmaya adım atar veya eğer alımlar yeterince güçlü ise bir nebze fiyat artışı yaşar; bunun tam tersi direnç noktaları için geçerlidir, yükseliş trendinde bir hisse direnç noktasına geldiğinde satışlar ile karşılaşarak fiyatında bir durulma ya da gerileme yaşar.

Aşağıdaki grafikte, güvence’nin son 9 ayda uğradığı tepe ve dip noktaları görülmektedir.



Kırmızı çizgilerden aşağıdaki 7,15TL‘ye, üstteki 8,15TL’ye çekildi. 9 aylık sürecin başlarında, 7,15’ler hisse için bir bariyer oluşturmuş, geçilemeyen bariyerle hissenin fiyatı bir nebze gerilemiş. 1 aydan kısa bir süre içersinde oyuncular bu bariyeri geçmeyi gene denemiş ve 4 gmeşhurk hızlı bir tırmanıştan ondan sonra başarılı olunmuş. 7,15 aşıldıktan sonrasında yeni hedef 8,15’e gene 1 aylık bir süreden hemen sonra ulaşılmış, şimdi de hisse ikinci bariyerine çarparak ani bir geri dönüş yaşamış.

Burada dikkat edilmesi gerek nokta, hissenin ikinci denemesinde aştığı 7,15 direnci, 8,15’e dönüşünden sonra destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. İlginç, di mi? Aslına bakarsak o kadar ilginç değil, bu konum kısaca direnç noktasının daha hemen sonra destek noktasına dönüşmesi, piyasa oyuncuları içinde yaygın bir biçimde kanıksanmış teknik bir kaide. Hisse 8,15’e çarpıp döndükten sonrasında halen yükseliş trendi yaşandığı kanısında olan teknik oyuncular bir önceki direnç nokta yöreını iyi bir alım fırsatı olarak değerlendiriyor ve böylece artan alım iştahı hissenin fiyatını tekrardan yukarı yöneltiyor. Gene kısa süreli (5 günlük) hızlı bir hareket sonucunda 8,15 direnci bu sefer aşılıyor ve 3 kez denenecek (sonuncusu hala deneniyor) bir destek noktası oluyor.

Teknik oyuncuların çoğunlukta olduğu tahtalarda karşılaşmamız muhtemel bu kuralı şu şekilde ifade edebiliriz: Yükseliş trendinde bir hissenin karşılaştığı direnç noktası, bu direncin aşılmasından sonra destek noktasına dönüşüyor ve tam tersi de geçerli şu demek oluyor ki düşüş trendinde bir hissenin karşılaştığı destek noktası, desteğin aşağı kırılması ile direnç noktasına dönüşüyor.

Doğal olarak bu uzun vadeli (9 aylık) bir çözümleme. Gmeşhurk meydana getirilen analizlerde destek direnç alanları, tahta sahipleri ile yeni gelen yatırımcılar arasındaki oyunu da anlamamıza yardımcı olabilir.

Çoğunlukla, hissedeki günlük alım-satımları tahta sakinleri (tahtada her gün belli bir düzeyde işlem yapan oyuncular) gerçekleştirir. Tahta sakinlerinin gerçekleştirmiş olduği alım-satımlarla oluşan hacime taban hacimi diyebiliriz. Tahta sakinleri, destek-direnç arasındaki dar koridorda fiyatları hareket ettirerek tahtaya yeni yatırımcıların gelmesi için çabalarlar. Hisse fiyatlarının bu dar koridordan çıkması halinde, hissedeki fiyat hareketliliği ile cezbedilen yeni yatırımcılar (dışarıdan gelenler – tahtanın yeni oyuncuları), hissenin direncini aşması durumunda alıcı olarak, hissenin desteğinin altına inmesi durumunda ise satıcı olarak oyuna dahil olurlar.

Yeni yatırımcıların da tahtaya ortak olması ile hissedeki al-sat aralığı genişler. Eğer uzun vadeli bir destek-direnç alanı aşılırsa, orta ve uzun vadeli yeni yatırımcılar da tahtaya ortak olur. …

Destek-direnç noktalarının farklı vadelerde iyi mi kullanılabileceğine devam edeceğiz.

Destek Direnç nasıl Hesaplaniır?

Yüksek (H)

Düşük (L)

Kapanış (C)

Pivot = P = (H + L + C)/3

Direnç 1 = R1 = 2P – L
Destek 1 = S1 = 2P – H
Direnç 2 = R2 = P + (H – L)
Destek 2= S2 = P – (H – L)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar