Cuma, Şubat 03, 2017

Borsada kazandıran hisse senetleri nasıl belirlenir?

hisse  senetleri



Yatırım yapmak diyince döviz ve altın ile beraber insanoğluın aklına gelen borsada para kazanmanın yolu doğru hisse senetlerine yatırım yapmaktan geçer.

Borsa İstanbul’da kazandıran hisse senetlerini belirlemek için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır.



Şirketlerin kar ve zarar durumuna dikkat edin

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerde yaşanan değişiklik ve gelişimler, hisse senetlerinin fiyatları üzerinde önemli tesirleri vardır. Bu değişimler de şirketlerin yayınladığı dönem sonu kar ve zarar tablolarından takip edebilirsiniz.

Dönem sonu karı beklentileri doğrultusunda gerçekleşen ve dönem başlangıcında belirlediği hedeflerine ulaşan şirketlerin hisse senetleri, değer kazanacağını aklınızdan çıkarmayın, bununla birlikte temettü dağıtımı icra eden şirketlere denk geldiğiniz vakit bu avantajdan da faydalanarak beklediğinizden daha iyi bir kar elde edebilirsiniz.
Şirketlerin yıl sonu büyüme oranlarına dikkat edin

Borsa İstanbul’da şirketlerin kar – zarar oranları benzer biçimde dönem sonu gelişme verileri de, hisse senetlerinin fiyatları üzerinde önemlidir. Bir hisse senedinin kar getirip getirmeyeceği konusunda önemli bir gösterge olan yıl sonu gelişme rakamlarını iyi analiz etmelisiniz.

Örneğin, bir şirketin gelişme oranı çok yüksek çıkmışsa, hisse senetlerinden uzak durmalısınız. Rakamlardaki aşırı gelişme, gerçekçi olmayabilir

Şirketlerin kredibilite durumlarına dikkat edin

Yatırım yapmayı planladığınüz şirketin, kredi durumunu incelemeniz, şirketin malidurumu hakkında sizlere önemli bilgiler verecektir.  Bunun içinde son dönemde şirketın nekadar kredi kullandığına ve ödemelerine bakabilirsiniz. Örneğin, şirket, değerinin yüzde 25’ini aşmayacak şekilde kredi kullanmışsa, bu şirketin hisselerini pozitif yönde olarak değerlendirebilirsiniz.
Şirketlerin istihdam raporlarına dikkat edin

Şirketlerin kar ve zarar durumları, dönem sonu büyüme oranları ve kredibilite durumları ile beraber kesinlikle şirketlerin istihdam raporlarını da çözümleme etmelisiniz. İstihdam oranlarının yüksek olması şirketin hisse senetleri için olumludur. Aynı şekilde ısten çıkarmalar sebebi ilede istihdam oranlarınin düşmesi şirkette bir daralmayı işaret edebilir.

Örneğin, bankacılık sektöründe işten çıkaran şirketlerin hissesenetlerinden uzak durulmalıdır.

Sektör gelişimleri takip edin

Şirketin faaliyet gösterdiği sektörel gelişmeler de hisse senetlerinin performanslarını etkileyen etkenlerin başında geliyor. Örneğin, tuşlu telefonlarının yerini aşan dokunmatik ekranlı telefonların alması piyasadaki biroldukça şirketi etkilemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar