Çarşamba, Şubat 08, 2017

TEKNİK ANALİZ

Teknik analiz; geçmiş fiyat hareketlerinin incelenerek, yatırım yapılmak istenen enstrüman için alım satım stratejisi oluşturmaktır.
Sadece geçmiş süreı gösterir, geleceği gösteremez. Geleceğe yönelik olarak yalnız fiyatlar ne yönde hareket ederse ben nasıl bir yol izleyeceğim? Sorusuna cevap verir.

Fiyat hareketlerinin toplamıyla oluşan fiyat grafikleri ve fiyatlardan türetilmiş indikatörler (göstergeler) yardımıyla geleceğe yonnelik biir projeksiyon oluşturmaktır.

Teknik analiz aslen piyasada alım satım meydana getiren yatırımcıların davranışlarını inceleyerek hepimiz pozitif yönde yönde ne tarafaysa bende o tarafa mantığıyla hareket etmektir.

Bir tek kalabalığa uymak bize para kazandırır mı? Tabi ki hayır. Bunun yanında risk yönetimi de gereklidir.
Teknik Analizin değeri;

Teknik Analizin değerinin olmasının sebebleri, belirli kurallar dâhilinde piyasa hakkında bilgilerin toplanabilmesi. Bu bilgiler ışığında önceden belirlenen alım satım stratejisi ile kar elde edilebilmesidir.

Teknik analizde süre kavramı;
Tüm yatırımcılar, yatırımlarında, 3 temel soru ile yüzleşirler.
Neye yatırım yapmalı
Ne vakit almalı
Ne zaman satmalı.
Teknik analiz, yatırımcıların belirli bir düzenle hisse senedi seçmeleri ve alım - satım vakitını belirlemeleri için alt yapı sağlar. Başarılı bir yatırım için bu kararların verilmesi gerekir.
Bu sorulara cevap verildiği süre, yatırımcının en büyük düşmanı olan duygu bertaraf edilebilmektedir.

-Teknik analiz neden işler?

Fiyat ve hacim, piyasa iştirakçilerinın ortak psikolojisini gösterir. Aslında yapılan insan davranışlarını araştırma sanatıdır. Teknik grafikler, bu değişikliklerden hemen sonra ortaya çıkan vehamet ve hırs dengesini belirleyebilir ve karlı işlemler için olanak sağlamaktadır Fakat beklenmedık fiyatt hareketlerine karsı korunmaki çin disiplinli bir şekilde para yönetim teknikleri kullanılması şarttır.

-Teknik analiz neden işlemez?

Teknik analizi öğrenmek kolaydır. Uygulamak zor olsa gerek. Uygulamada meydana getirilen hatalar para kayıplarına neden olunca uygulayıcılar teknik analizin doğruluğu konusunda kuşku duymaya başlar.


-Teknik analizin tarihçesi

ABD'de ortaya çıkmıştır ve DowJones kaynaklıdır. Dowjones endeksinin isim babalarii olarak Charles Dow ve Eddie Jones’u görüyoruz.
Bir tek endekse değil Teknik Analizin zamanla oluşumuna da kaynaklık etmişler.
Charles-dow ve eddie-jones aynı haber ajansında çalışan iki muhabirken çalıştıkları kurumdan ayrılıp 1884 te dow jones company’i kurdular. Kurdukları şirket ile piyasadan haberleri toplayıp elle yazılmış notlarla bu haberlerin hepsini şehrin finans merkezine ulaştırıyordu.
Şirketin ilk yayını gündelik 2 sayfadan oluşan customers afternoon letter idi. Charles dow 11 şirketten meydana gelen bir endeks oluşturdu. 1889 senesinde bu 2 sayfalık gmeşhurk gazete Wall Street journal gazetesi haline geldi. O zamanlarda hisse senedi fiyatlarını her gün izleyebilecek basılı bir gösterim yoktu. Şirketlerin bilançolarına ulaşmak zordu.
İlk önceleri yayınladıkları 2 sayfalık yayında hisse senedi bilgilerini yayınladılar, o sıralarda bir tek şirket sahiplerinin görebileceği senelik ve çeyrek senelik finansal tabloları yayınladılar.
Dow artık bireysel yatırımcılarla Wall street in seçkin zümresi arasında önemli bilgilerin aktarımını yapıyordu. Çünkü odönemde bu bilgilere ulaşmak bir hayli güçtü. Şirketlerin çeyrek yıllık ve yıllık faaliyet raporlarını halka açıklamasını şart koşan yasalar 1934 yılına kadar çıkmayacaktı. Kısaca bundan sonraki 50 senelik süre için bireysel yatırımcıların bu tür bilgilere ulaşabilecekleri tek yer Wall Street journal gazetesi olacaktı.


Dow 1884 te başlattığı endeksi revize ederek dow jones sanayi endeksi olarak hesaplamaya başladı. Aklında bir fakatç vardı. Bu amaca ulaşırken teknik analiz için temellerde atılmaya başlanmıştı. Amacı tek tek hisse senetlerini inceleyeceğine birkaç ortalama ile tüm piyasanın nabzını tutan bir barometre oluşturmak. Bu averajların piyasa hareketlerini açıklayan ve öngören geniş kapsamlı bir kuramın temelini oluşturmasını istiyordu. Bu doğrultuda Wall Street journal gazetesinin editörü olarak biroldukça yazı yayınladı.
1902 de vefat ettiğinde yatırım yaşamına 3 büyük yaratı bıraktı.
Bugün dünyanın en uzak köşesinde bile finans dünyasıyla ilgilenenlerin bilmiş olduğu dow jones endeksi, Wall Street journal gazetesi ve dow kuramı.

Dow kuramı yalnız teknik analiz ve fiyat hareketine değil piyasa psikolojisine de ışık meblağ.


Dow Teorisinin 6 ana kuralı vardır:

1. Fiyatlar her türlü faktörü ve yatırımcının beklentilerini yansıtır.

2. Piyasa trendler halinde dalgalanmaktadır. Üç temel trend vardır.

3. Bütün Ana trendler üç aşamadan geçer

• Birikim

• hareket

• aşırılık

4. Piyasa göstergeleri ile fiyatlar birbirini desteklemelidir.

5. İşlem Hacmi Trendi Onaylamalıdır.

6. Trendin değiştiğine ait sinyaller alınana kadar mevcut trend devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar