Perşembe, Mart 30, 2017

İban Numarası Nedir ve Nerede Yazar?



İban numarası bankalar-arası transferde-kullanılan hesap numarasıdır. Bankalar arası karışıklık olamaması amacıyla hayata geçirilen bu sistem bankalar arası para transferlerindeki hataların minimuma indirilmesini sağlar. 26 haneli bu kodun ne olduğunu, nerede yazacağını, nereden bulacağınızı, iban sorgulamayı bu yazı içerisinde anlatmaya çalışacağım.

İban Numarası Nedir?

Türkiye için 26 haneli olan bu kod uluslararası hesap numarasıdır. İban numarasının kodları hesabın hangi ülkede olduğu, hangi bankada olduğunu, rezerv alanlarını ve kullanıcı hesap numarasını içermektedir. Amacı para transferlerinde, havale ve EFT gibi işlemlerde bankalar arası yanlışlıkları minimuma indirmek ve ortak bir nokta oluşturmaktır. 2010 senesinden beri Türkiye’de zorunlu hale gelmiştir.
Örnek İban: TR 12 34567 8 91234567891234567
Harf olan karakterler ülke kodunu temsil etmektedir. İlk 2 rakam kontrol basamaklarını, sonraki 5 haneli kod hesabınızın bulunduğu banka kodunu, son 16 hane ise hesap numaranızı sizlere vermektedir.

İban Numarası Ne İşe Yarar

Bankacılık işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. İban numarası sayesinde kişiler veya bankalar arası para transferi hızlıca gerçekleşir.

İban Numarası Nerede Yazar

Bireylere para gönderileceği zaman ya da para alacağı zaman karşı taraf iban numarasını ister. Kişilerde bulunan kartların üzeninde isim, soyisim, kart numarası ve son kullanma tarihi bulunur. Kartlar üzerinde iban numarası bulunmaz. İban numarasını bulabilmek için ATM, online bankacılık ve müşteri hizmetlerini kullanabilirsiniz. İban numara no sorgulamak için bankalar hesaplama araçları koymaktadırlar bu hesaplama araçlarına girerek gerekli bilgileri yazdıktan sonra hesabınıza ait iban adresini öğrenebilirsiniz. Diğer bir alternatif iban no öğrenme yöntemi ise mobil bankacılık uygulamalarıdır mobil bankacılık uygulamalarında da hesaplar bölümünde genel olarak iban numarası yazmaktadır. Son olarak bankaların müşteri iletişim numaralarını arayarak iban numarasını öğrenmek istediğinizi söylediğiniz taktirde sizlere yardımcı olacaklardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar