Cuma, Mart 24, 2017

Kefillik İçin Aranan Şartlar Nelerdir - Kimler Kefil Olabilir



Yazımızda kefillik için aranan şartların ne oldugu , kefillik için kredi notunu, kredi çekerken kefillik durumunu ve olacakları sizler için araştırdık. Kefil, kredi çekerken kredi alan ferdin bankaya parayı ödeyememesi durumunda yahut imzalanan sözleşmeye alıcı tarafın uymadığı taktirde bu sözleşmede yer alan şartları yerine getirecek kişidir. Bu nedenle bankalar kredi çekecek kişi ile kefil arasında pek fark görmez ve kefil olacak kişilerde bazı şarlar ararlar. 2012 yılında hayatımıza giren Borçlar Kanunu yasası ile kredi için kefil olacak kişi üzerindeki mesuliyet birazcık olsun azaltılmış olsa da sözleşmede imzalanan şartlar yerine gelmediği taktirde borçlu yerine ödeme yapmak zorunda kalacaktır.

Kefilin Sorumluluğunun Doğması İçin gereken Şartlar
Kefilin sorumluğunun doğabilmesi için bazı şartlar vardır. Kefil bu şartları sağladığı taktirde işlem uygulanabilir. Kefilin sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan şartlar:

Kefaletin yazılı bir sözleşme ile yapılması,
Borçluya kefalet meblağının açıkça sözleşmede belirtilmesi gerekir.

Bu iki durumu kapsamayan kefalet sözleşmeleri Borçlar Kanuna gore geçersizdir.

Kefilde Aranan Şartlar
Bankalardan kredi başvurusunda bulunan bir ferdin kredi için göstereceği fert, kefillik için aranan şartları sağlaması gerekir. Kredi çekecek kişide aranan şartlar kefil içinde neredeyse aynıdır. Bankaya her getirilen kişiyi kefil olarak kabul etmeyebilir.  Peki, kefilde aranan şartlar nedir?

Öncelikle kredi için kefil olacak ferdin reşit olması gereklidir. Kısaca 18 yaşın üstündeki kişiler kefil olabilir.
Herhangi bir şekilde haciz veya icra şeklinde borç takip edeni yaşamaması gereklidir.
Kefilin gelir durumunun krediyi karşılayabilecek düzeyde olması lazımdır.

BAĞ-KUR kaydı bulunanlar, ticaret ve endüstri odasına kaydı bulunanlar ile tabip, mühendis ve avukatlık gibi saygı duyulan mesleklere sahip kişilerde kefil olabilmektedirler. Genel olarak kefillerde bu şartlar olmakla beraber kefillerin KKB kredi notuna da bakılmaktadır. Bundan dolayı banka kredisi için kefil olacak kişilerin kredi notunun belli bir düzeyde olması gerekir.

Genel olarak kefillik için aranan şartları gelir durumu, borçları, ödemeleri ve ödeme düzeni önemli noktaları oluşturmaktadır. Çünkü kefil banka borcuna ortak anlamına gelir. şu demek oluyor ki borçlunun ödeyemeyeceği durumda kefilin borcu ödemesi için bu şartlar gereklidir. Bu nedenle kefil olurken iyi düşünerek doğru karar veriniz. Yazımızda kefil için aranan şartları ve gereklilikler söyledik bu durumla sormak istediğiniz bir sual yada konu var ise yorum atabilirsiniz en kısa süre içinde cevaplamaya çalışacağız.

3 yorum:

  1. Su anda calismayan biri kefil olabilirmi

    YanıtlaSil
  2. 79 yaşında emekli biri kefil olabilir mi

    YanıtlaSil
  3. 79 yaşında emekli biri kefil olabilir mi

    YanıtlaSil

Rast gele yazılar

karışık yazılar