Perşembe, Mart 02, 2017

Kredi Notunu En Çok Düşüren Sebepler

kredi notu neden düşer


Kredi notu artık-hayatımızda o-kadar önemli bir hale geldi ki; kredi notumuz düşecek mi, kredi notumuz çıkacak mı derken, özellikle bankalara çok haşır neşir olan tüketiciler için bu konu oldukca örutubet arz etmeye başladı. Kredi notunun önemi bu kadar artınca ister istemez tüketiciler hayatlarında mali açıdan bir karar almadan önce kredi notunu etkileyip etkilemeyeceğinin merakı içine giriyor. Aslına bakarsan mevzuyu tek cümle ile özetleyecek olursak; bankalar sizdeki risk düzeyinin artığını görmüş oldukçe kredi notunuzu düşürüyor. Bu kapsama giren her şey kredi notunuzu olumsuz etkileyecek bunu unutmayalım.  bu yazımızda; kredi notunu maksimum düşüren 22 negatif durumu bir araya getirerek sizlere paylaşmaya karar verdik. İşte o sebepler …

1- Devlete Olan Borçlar
Maalesef vergi dairelerine ya da SGK benzer biçimde kurumlara borcumuz varsa ve bu borçlarımızın da günü geçtiyse hemen kredi notu hanemize bir eksi yazılacaktır. Bu biçim borçlarda özellikle yapılandırma fırsatlarını kaçırmayıp, bir halde yapılandırma yoluna giderek en azından kredi notumuzun düşüşüne engel olmalıyız.

2- Kredili Mevduat Hesabı

Her ne kadar bankalar tarafınca; hesabımıza ilaveten bir kredili mevduat hesabı açıldığında sevinsek de aslen bu konum pek sevindirici değildir. Belki süreında ödeyenler yahut gerektiğinde kullananlar için olabilir ancak bilinçsizce KMH kullanan tüketiciler bu kapsam haricinde kalacaktır. Bu şekilde kullanan ve kredili mevduat hesaplarına ilişik borçları vakitında ödemeyen tüketicilerin kredi notu azar azar da olsa düşüşe geçecektir. Aman dikkat …

3- Kredi Başvurularında devamlı Red Cevabı

Bankalara yaptığınız kredi başvurularından sürekli red cevabı alıyorsanız bu durumda kredi notuna olumsuz tesir bırakacaktır. Bana kredi veren bankayı bulana kadar devam şeklinde bir anlayış yanlıştır. Bunun yerine kredi verme mevzusunda daha elastiki bankalardan makul seviyelerde kredi başvurusunda bulunmak daha doğru olacaktır.

4- Çok Fazla Kredi Kartı Başvurusu

Daha önceden bu şekilde bir problem yok iken; LKS sisteminin hayata geçirilmesi ve yine BDDK tarafınca bazı düzenlemelerin yapılması ile beraber artık bankalar ferdin gelir durumuna nazaran belli limitlerde kredi kartı veriyor. Siz bu limite dayandıysanız ve halen kredi kartı başvurusunda bulunuyorsanız neticeta red cevabı alacak, bu da dolaylı yoldan kredi notunuza olumsuz yansıyacaktır.

5- Kredi Ödemelerindeki Gecikmeler

Bankalara olan kredi borçlarını süreında ödememeniz; bırakın kredi notunuza negatif etki etmeyi, kredi notunuzu bildiğiniz baltalayacaktır. 50 TL ‘lik bile bir kredi taksitiniz var ise; miktarına bakmadan az ya da çok mutlaka gününde yatırmalısınız. Kredi notunuzun % 30 ‘luk bölümünü bankalara karşı olan borç ödeme alışkanlığınız oluşturuyor bunu unutmamanız ümidiyle.

6- Çeklerde Yaşanacak problemler

Özellikle ticaretle uğraşan kesimi ilgilendiren bu mevzu ile ilgili olarak; çeklerinizin zamanında ödenmesi, vurdurulmaması ve protesto edilmemesi hususunda kesinlikle dikkatli olmasınız. Hele hele Findeks  ‘in çıkarmış olduğu karekodlu çek raporu ile beraber anında bu hareketleriniz kayda geçecek ve kredi notunuzun düşmesine sebebiyet verecektir. Dolayısıyla çekleri vakitında ödüyoruz, ya da ödeyemeyeceksek çek kesmiyoruz.

7- Kiracıların Kirayı Ödememesi

Eğer herhangi bir yer de kiracıysanız, kiralarınızı süreında ödeyemediyseniz ve bu yüzden de mülk sahibinin protesto, banka aracılığıyla ya da noter vasıtasıyla ihtarname, vs. şeklinde hukuki yollara girmesi demek kredi notunuzun negatif etkilenmesi anlamına gelecektir. Hele hele bir de kiranız için senet verdiyseniz ve bu senetleriniz protesto oluyorsa daha da çok etkileneceksiniz.

8- Kredi Kartı Limitlerini Zorlamak

Bankalar sizlere kredi notu verirken kredi kartı hareketlerinizi de yakın takip içerisindedir. Eğer siz sürekli kredi kartı limitinizi zorluyorsanız, alışverişlerinizde yetersiz limit uyarısı alıyorsanız bu durumda muhakkak kredi notunuzu etkileyecektir.

9- KMH Limitlerini Zorlamak

Bankanın hesabınıza tanımladığı kredili mevduat hesabını süreında ödememenin kredi notunu etkileyeceğini söylemiştik. KMH ile ilgili olarak diğer bir dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan konu da; limitlerin zorlanmasıdır. Örneğin hesabınıza tanımlı 5 bin TL ‘lik bir KMH ‘nin bir anda çekilmesi kredi notunuzu sarsabilir.

10- Kredi Kartı Ödemelerinde Son zamanı Geçirmek

Kredi kartı ödemelerinde hele hele minik miktarlı ödemelerde tüketiciler olarak bazen daha geniş davranabiliyoruz. Sadece keşke bu gecikmiş kredi kartı borçlarının 1 TL ‘lik bile olsa kredi notumuza ne kadar zarar verdiğini bir bilebilsek. Çok önemli olup, ihmal etmeden 1 TL bile olsa gününde yatırılmalı.

11- Asgari meblağ Ödemeyi alışkanlık Haline Getirmek

Kredi kartı borçları konusunda Türk milleti olarak şöyle bir alışkanlığımız ortaya çıktı. Gelen ekstremizde artık kredi kartı borcu yerine direkt olarak asgari ödenecek meblağ hanesine bakıyor ve buna bakılırsa hareket ediyoruz. Sadece bu da doğru değil. Sürekli asgari meblağ ödemesi yapmak kredi notunu ciddi anlamda düşürecektir. Bu yüzden arada sırada kesinlikle sınırları zorlayıp tüm borcu kapatmak gerekiyor. Aslına bakarsak bunu hep yapmak gerekiyor sadece durumu olmayanlar en azından bu şekilde yapmalı.

12- Bankalarla Hiç İşi Olmamak

Bankalarla hiç işiniz olmayacaksa ve ileride de bu yönde bir planınız yoksa aslına bakıldığında bu güzel bir vaziyet. Ancak yarın öbür gün bankaya kredi yahut kredi kartı için işiniz düşecekse bu durumda şartlar değişiyor. Çünkü bankalardan hiç kredi kullanmamış, kredi kartı almamış, hesap açtırmamış kişilerin kredi notu 0 olarak belirleniyor. Minimumından bir hesap açarak faturalarınız için otomatik ödeme yönergeı vermelisiniz.

13- Borçlanma Hacmi

Eğer bir tüketicinin borçları birkaç bankadan ise ve bu devamlı artmaya devam ediyorsa; risk düzeyi de artacağı için bankalar bu kişinin kredi notunu düşürecektir. Borçlanma miktarına dikkat etmek gerekiyor.

14- Sigortasız  Çalışmak

zaten sigorta primi ödenmeyen ferdin, düzgüsel şartlar altında kredi çekebilmesi imkansıza yakın düzeyde zor iken; bu kişilerin de kredi notu SGK ‘sız olmalarından dolayı olumsuz etkilenecektir.

15- Kefillik Durumları

Herhangi bir ferdin çektiği kredide veya kredi kartında kefil pozisyonundaysanız kredi notunuzu az da olsa bu vaziyet düşürecektir. Ancak bu borçlu borcunu ödemezse, banka da gelip bu borcu sizden tahsil etmeye çalıştığında banane derseniz yine kredi notunuz bundan ciddi anlamda etkilenecektir. Kefillik demek aynen borçtan borçlu benzer biçimde sorumlu olmak anlama gelir. Bunu kefil olmadan önce aklınızın bir köşesine yazın.

16- Hesabında Para Bulundurmamak

aslen bu mevzunun kredi notunuzu tamamen negatif etkileyeceğini söyleyemesek de; para bulundurmanızın artısı olacağının altını çizelim. Az oranda da olsa hesabınızda para bulundurun. Hesap işletim ücreti kesilmemesi için de 1 – 2 faturayı otomatik ödemeye verebilirsiniz.

17- Kredi Başvurularında Gelir Düzeyini Yüksek Göstermek

yine bizlere has bir özellik de maalesef kredi başvurularında; daha fazla kredi alabilmek adına ön başvuru işlemleri sırasında aylık gelir düzeyimizi yüksek göstermektir. Banka tarafından da gelir belgesi istenince gerçek ortaya çıkacak ve bunun soncunda da başvurunuz reddedilecektir. Bu biçim sebeplerden dolayı red yiyecek gene kredi notunuzu negatif etkileyecektir.

18- sabit İkametgah Sahibi Olmamak

devamlı ikamet değiştiren ya da sabit bir ikametgahı olmayan kişiler; bırakın kredi notunu, hukuki işlemler esnasında bile riskli görülen kişiler grubundadır. Elimizde olmayan makul nedenler haricinde sürekli ikametgah değiştirilmesi muhakkak kredi notumuzu etkileyecektir. Kaldı ki; kredi başvuru formlarında en son bulunmuş olduğumuz adreste ne kadar süredir oturduğumuz boşuna sorulmamaktadır.

19- İcraya Düşmek

İcralık olmak doğal ki de kredi notunu etkileyecektir. Zaten icralık olan kişi borcunu ödeyemez hale geldiği için; ortada ya ödenmeyen bir senet, çek veya bankaya ödenmemiş bir para seçiminda bir borç olacağı için, bunun kredi notunu olumsuz etkilemesi üzerine çok fazla konuşmaya da gerek kalmamıştır. İcraya düşmek kredi notunu ciddi olarak negatif etkileyecektir.

20- Kredi Kartı Başvurularında Gelir Düzeyini Yüksek Göstermek

gene kredi başvurularında olduğu şeklinde kredi kartı başvurularında da fazla limitli kredi kartı çıkarmak için gelir düzeyi yüksek gösterilmeye çalışılmaktadır. Hemen sonra istenen gelir belgesi ile asıl gelir miktarı ortaya çıkmakta, bu davranışlar da kredi notunu negatif etkilemektedir.

21- Başkası Adına Kredi Çektim

Bunun bankalar nezdinde hiçbir önemi yok. Eğer kredi borcu ödenmiyorsa bunun muhatabı krediyi çeken kişidir. Düşürülecekse de bu bireyin kredi notu düşürülecektir. Dolayısıyla başkası adına kredi çekmeden önce borcu ödeyip ödeyememenin yanı sıra aynı zamanda kendi kredi notunuzu da düşünmeniz gerekiyor. Bu birey borçlarını ödese bile arada yapacağı geciktirmeler otomatik olarak sizin kredi notunuzu düşürecektir.

22- İflas Durumuna Düşmek

yine ticaretle iştigal eden kişileri ilgilendiren bir başka konum da iflas edilmesidir. İflas durumlarında da gerek gerçek kişilerin ve gerekse de tüzel kişilerin kredi notları bundan negatif anlamda etkilenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar