Yatırımcıların hepsi aynı hedef, strateji ve plana sahip değildir. Fakat buradaki dört küçük tavsiye yine de ne vakit hisse satmanız gerektiği konusunda size yardımcı olabilir.
Hisse senedi alım ve satımı için en sıradan haliyle, bir alıcının ve bir satıcının olması gerekir. Bir şirketten 100 hisse satın almış olduğunızda bu, aslına bakarsak başka birinin bu hisseleri sattığı anlamına gelir.
Alım-satım işlemi esnasında alıcıdan ya da satıcıdan herhangi biri, fiyatı yukarı yada aşağı çekerek diğerinden daha agresif olabilir.
Hisse senedi fiyatı aşağı düşüyorsa bu satıcı tarafın agresif olduğu anlamına gelir, bu şekilde bir durumda çoğu zaman satıcılar ellerindeki hisseleri düşük fiyata elden çıkarma niyetindedirler. Alıcılarsa sakindir ve bir tek düşük fiyata hisse almak istiyorlardır. Fiyatlar alıcıların daha yüksek fiyatlara hisse alarak devreye girip agresifleşeceği noktaya kadar düşmeye devam eder, buradan sonra da hisse senedi fiyatları yükselmeye adım atar.
Yatırımcıların hepsi aynı programa haiz değildir, bu da satıcı ve alıcıları farklı zamanlarda hisse senedi satmaya yada almaya iter.
Satıcı tarafınca bakacak olursak, elinde fiyatı çok yükselmiş hisselerden tutan bir yatırımcı bu kârı kasasına götürmek adına satış yapıp elindeki hisseyi paraya dönüştürebilir. Başka bir satıcı ise yüksek fiyattan aldığı hisseleri düşük fiyata satmak zorunda kalabilir, ki bu o satıcının zararda olması anlamına gelmektedir. Bu satıcı, elindeki hisseleri daha büyük zarar etmemek adına derhal elden çıkarabilir. Ek olarak, yatırımcılar ve satıcılar yaptıkları araştırma doğrultusunda ellerindeki hisselerin tutarlarının düşeceğini öngördükleri için hisselerini satışa çıkarıyor da olabilirler.
Peki fakat hisse senedi ne zaman satılır ve bunun için en doğru zaman?
Biroldukça yatırımcı hisse almak için doğru zamanı tahmin etmenin güç olmadığını fakat hisse satmak için doğru olan zamanı tahmin etmenin güç olduğunu söyler. Bu bir bakıma doğru fakat yatırımcıların tamamı aynı program ve stratejiye haiz olmadığı için “hisse ne vakit satılmalı” sorusunun cevabı da hepimiz için aynı değildir.
Gene de aşağıdaki dört küçük tavsiye hisse senedinizi ne süre satmanız gerektiği mevzusunda size fikir vererek yardımcı olabilir. Fakat ihmal etmeyin, en doğru zamanlar aşağıda yer alanlarla sınırlı değildir, mevcut durumunuz her şeyi değiştirebilir.
Hedef fiyata ulaşılmışsa, genellikle satmanın tam süreıdır
Eğer fiyatlar hedeflenen çıtaya ulaştıysa hisse satmanın tam vakitıdır. Ustalaşmış yatırımcılar hisse satın alırken aldıkları hisseleri satacakları bir hedef fiyat belirlerler. Hisseleri almadan önce iyice araştırır ve uygun hedef fiyatın ne olduğunu en başından ortaya koyarlar. Daha sonrasında hisse yükselişe geçince ve hedef fiyata ulaşınca hisseleri satışa çıkarıp kâr elde ederler.
Şirket birleşmeleri satış için uygun zamanı yaratabilir
Bir şirket diğer bir şirketi satın alıyorsa hisse sahipleri bundan ciddi miktarda para kazanabilirler. Şirket birleşmelerinin halka duyurulmasının ardından birleşme öncesi ve ondan sonra çoğu zaman yüksek getiriler elde edilebilir. Bu getiri artışının birleşme büyüklüğü ile olumlu ilişkisi bulunduğunu da belirtmek gerekiyor. Fakat araştırmalara bakılırsa, hisse senedi fiyatları üzerindeki birleşme tesiri büyük ölçüde kısa dönemde 3 ve 5 gün arası benzer biçimde pozitif yönde bir tesir yaratıyor. şu sebeple, birleşmelerden sonrası da satış için uygun zamanlar olabilmektedir.
Daha iyi bir fırsat hisseleri elden çıkarmak için iyi bir tercihtir
Mevcuttan daha iyi bir fırsat önünüze gelirse hisseleri satmanın tam sırası olabilir. Bir hissenin diğer bir hisseyle olan kâr potansiyeli farkını her süre karşılaştırın. Fırsat maliyetini kestirmek zor olabilir fakat bu, gelişme ihtimali yeterince cezbedici ise rakip bir şirkete yatırım yapmanın çok daha iyi olacağı anlamına gelebilir.
Şirket düşüşe geçtiğinde satmanın vakitı gelmiş olabilir
Eğer bir şirketin temelleri sallanmaya başlıyorsa o şirketin hisselerini elden çıkarmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu işin ideali şöyle olur; şirketin kâr marjı, nakit akışı ve şirketin önemli işlevsel temelleri düşüşe geçtiği vakit hisse senedi fiyatları düşmeden o hisseler hemen satışa çıkarılır. Bu mevzuda finansal açıklamalar oldukça işe yararlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder