Cumartesi, Eylül 09, 2017

Altın Çeşitleri


Ziynet Altın
Tam Altın Bu iki altında aynı altın fakat iki farklı isimde kullanılabiliyor.
Çeyrek Altının 4 tanesine eşittir.
Kulplu Altındır.


Cumhuriyet Altını – Ata Altını
Kulpsuz para şeklinde olan altındır. T.C Başbakanlık hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmış olan cumhuriyet altını 22 ayardı. Cumhuriyet Altını 22mm çapında ve 7,20gr ağırlığındadır. Cumhuriyet altınının özgü altın cinsinden ağırlığı ise 6,61gr’dır.
Cumhuriyet Altını ile Ata Lira ülkemizde ayrı iki altın çeşidi şeklinde algılanmaktadır fakat bu iki altın aynıdır. Bir tek iki farklı isme sahiptir. Cumhuriyet altını (ata lira) kulpsuzu para gibidir.



Yarım Altın
Cumhuriyet altın lirasının yarısıdır.
Yarımlık olarak da bilinir.


Beyaz Altın

Beyaz altın, renk olarak sarı altından daha hızlı bir şekilde popüler hale gelmektedir. 14 kt’ lık beyaz altınlar, fiyat etiketlerinin tersine görünüş olarak platine benzediklerinden en çok rağbet edilenleridir. Beyaz altın, sarı altınla aynı özelliklere sahip olsa da, sarı altından farklı olarak alaşımında nikel, çinko, gümüş ve paladyum benzer biçimde beyaz renk veren metaller kullanılmaktadır. Beyaz altın son derece yansıtıcıdır ve rengi asla solmaz… 18kt’ lık beyaz altında %75 oranında altın bulunduğundan ve 14kt’ lık beyaz altın ise %58,3 oranında altın içerdiğinden, bu iki metalden yapılacak mücevherler hafifçeçe sarı bir renge sahip olabilecektir. Beyazlığı arttırmak için, hemen hemen tüm beyaz altınlar platin ailesine mensup son aşama sert, beyaz ve parlak bir metal olan rodyumla kaplanırlar. Zamanla, olağan aşınma etkisiyle bu rodyum kaplama aşınmaya başlar


Çeyrek Altın
T.C Başbakanlık hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmış olan çeyrek altın 22 ayardır.Çeyrek altın 18 mm çapında ve 1,75 gr ağırlığındadır. Has altın cinsinden olanı 1.59 gr ağırlığındadır.
Çeyrek altın armağan amaçlı da kullanıldığı için çengelli iğne takılabilsin diye kulplu olarak da satılmaktadır, çeyrek altını yatırım amaçlı satın alacaksanız kulpsuz olarak da alabilirsiniz..

Reşat Altın
Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Cumhuriyet altınından biraz daha değerlidir ve piyasada cumhuriyet altını gibi alınıp satılarak işlem görür. Ortalama 7,2 gram ve 22 ayardır.
1909 senesinde İbrahim Etem Ulagay tarafından yapılmıştır

Hamit Altın
Sultan Abdulhamit adına basılan osmanlı dönemi parası ve/yada ziynet eşyası.Reşat altını ile beraber antik değere de haizdir.
2.5 ve beşliği de mevcuttur
Külçe Altın
Altın şirketleri altınları yeniden değerlendirmek için altını eritip külçe şekline dönüştürürler.

Gram Altın 
Gramaltın, İAR‘ ın(İstanbul Altın Rafinerisi) tescilli markasıdır. 1 gr, 5 gr, 10 gr, 50 gr, 100 gram’ dan oluşan, 995 yada 999.9 saflıkta, standart ağırlık ve standart saflıktaki küçük saf, işlenmemiş altın külçeleridir. Gramaltın‘ ın tasarlanması ve üretilmesindeki amaç bir mübadele aracı olan altının, öteki mübadele aracı olan para gibi birimlere ayrılması (1$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’ lık banknot gibi) ve bu yolla kullanımının kolaylaştırılmasıdır.


Yeşil Altın

Bakır ve daha çok gümüş karıştırılarak elde ediliyor. Nadir görülen bu tondaki altını, çağdaş tasarımcılar, isteğe bağlı olarak çok özel koleksiyonlannda yahut siparişlerde kullanıyorlar. Yeşil altın yüzük parlaklığını çok çabuk kaybederek solar.


Gremse Altın - Gramise Altın
2,5 luk Altın Bunlarda diğerleri gibi aynı altın oluyorlar fakat 2 farklı isimde kullanılıyorlar. 10 Çeyrek altına eşittir.

Ek olarak renklerine gore altın çeşitlerini inceleyecek olursak;

Sarı Altın
Sarı altın, altının en yaygın rengini taşır ve çoğu zaman gümüş ve bakır ile alaşımları yapılır. Alaşımın rengi, içerdiği altına bağlı olarak değişir. Herhangi bir alaşımdaki altın miktarı (saflığı) karat (k ya da kt) olarak ifade edilir. Saf altın 24 karat (100% altın) olup kuyumcukta kullanılamayacak kadar yumuşaktır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar