Yatırım ürünleri arasında acayip ama gerçek bir ilişki var. Örneğin dolar düşerse altın yükseliyor, dolar ile petrol arasında ise doğru bir orantı gözlemleniyor. Peki yatırım ürünlerindeki bu ilişkilerin sebebi ne? Bu ilişkilere bakarak neye yatırım yapmamız gerektiği mevzusunda tahmin yürütebilir miyiz?
Dolar ve Altın İlişkisi
2016 seneninın raporlarına gore %72 oranla altın rezervi en çok ABD’de bulunmuş olduğu açıklandı. Sadece yalnız ABD’de değil, tüm dünyada altın insanoğlu için adete bir güvenli liman. Aynı şekilde yatırımcılar da enflasyon benzer biçimde risklere karşı altına yatırım yapmayı tercih ediyor.
Hal bu şekilde olunca altın fiyatları tüm dünya için büyük örutubet taşıyor. Altın tutarlarını etkileyen faktörler arasında faiz politikaları, siyasal gelişmeler ve merkez bankalarının para politikaları başta geliyor. Altın tutarlarının ne süre yükselip, ne zaman düşeceğini de gelen bu verilerden öngörebiliyoruz. Sadece bu verileri kovuşturmak yerine başka şekillerde tahmin yürütenler de çoğunlukta. Bazıları altının fiyatının nasıl sonuçlanacağını Doların değerine bakarak tahmin edebiliyor.
Iyi mi mı? Çünkü çoğunlukla altın ve dolar fiyatları ters orantı ile seyrediyor. Örneğin, altının ons başına birim değeri dolar üzerinden fiyatlandığından dolayı, dolar düşmüş olduğunde, yatırımcılar ellerindeki korumak için daha çok altın alıyor. Bu da altına talebi artırıyor. Talep artınca da altının değeri doğal olarak yükselişe geçiyor. Altın yükselip, yükselip ve en nihayetinde yatırımcılar altınlarını elden çıkarmaya başlayınca da bu sefer altının değeri düşüyor.
Evet bu ters orantı çoğunlukla bu şekilde gerçekleşiyor. Ama demedi demeyin, ender olarak bu ters orantı bozulabilir. Finans tarihinde çok az da olsa bu orantının bozulmuş olduğu görülmüştür. Bazı ekonomistler altın ve doların genel olarak ters hareket ettiğini sadece bazı özel durumlarda işlerin farklı gelişebileceğini belirtiyorlar.
Dolar ve Petrol İlişkisi
Bildiğiniz üzere Dolar çok kıymetli bir para birimi. Hatta dünya üzerinde maksimum üzerinden yatırım yapılan para birimi diyebiliriz. Ama bunun birçok sebebi var. Bunlardan biri, petrol ticaretinin Dolar üzerinden fiyatlandırılmasıdır. Durum böyle olunca da çoğu vakit dolar ve petrol fiyatları arasında doğru orantı olduğu görülür.
Ekonomistlerin savunduğu kuram ise petrol fiyatları yükseldiğinde ekonomiyi ve büyümeyi olumsuz tesir ettiğidir. Petrol fiyatlarının yükselmesi hisse senedi fiyatlarını aşağı çekmektedir. Yatırımcılar ise bu durumda alternatif bir yatırım arayışına girer ve altına yönelirler. Bu yönelme de organik olarak altın fiyatlarına etki eder.
Aynı zamanda enflasyon da dövizin kıymetini etkileyen temel faktörlerdendir. Altın ve petrolün de enflasyon unsurünün tesiri altında olduğunu düşünürsek fiyatları birlikte yükselip düşebileceğini öngörebiliriz.
Çoğu vakit piyasada bu yönde bir grafik gözlemleyebilirsiniz. Ama yatırımlarınızı yapmadan önce ilk olarak kendi sezgilerinize ve analizlerinizi temel alın. Ek olarak dolar ve petrol tutarlarını takip ederken doğru orantıda gidip gitmediklerini bir kez de siz gözlemleyin.
Altın ve Euro İlişkisi
Altının Euro’yla ilişkisine gelelim. Aslen altın ve Euro arasında bir ilişki yoktur. Doğrusu Dolarda olduğu benzer biçimde bir durum gözlenmez. Euro ve altın bazen uyumlu bazense birbirinden bağlarımsız bir grafik çizer. Çok karıştırıldığı için bir de burada söylemekte yarar var, siz siz olun bu ikiliyi orantılamaya çalışmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder