Pazartesi, Eylül 18, 2017

Warren Buffett Coca-Cola hisselerinden neden vazgeçmiyor?

Başarılı ve ünlü hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett’ın Coca-Cola’yla olan ilişkisi çocukluk yıllarından günümüze kadar uzanıyor. Buffett’ın henüz çocuk olduğu dönemlerde büyükbabasının dükkânından satın aldığı 6’lı paket Coca-Cola şişelerini sattığı ve bunların her birinden 5 cent kâr elde ederek, ilk kez para kazanmaya başladığı biliniyor.
Yıllar sonra Buffett hala Berkshire Hathaway portföyünde Coca-Cola hisselerini tutmaya devam ediyor. Coca-Cola’nın Buffett için özel bir anlamı olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz ama bunun çocukluktan gelen tutkusal bir alışkanlık olduğunu söyleyemeyiz. Zira Buffett yatırım yaparken duygusal hareket etmeyecek kadar akıllı bir yatırımcı ve Coca-Cola için işler iyi gitmemiş olsaydı, kesinlikle bugün de her şey farklı olacaktı.
Alışkanlık değil, tutku değil, duygu hiç değil. Peki, Warren Buffet Coca-Cola’dan neden vazgeçmiyor?
Warren Buffett
Warren Buffet, Coca-Cola’yı ilgi çekici derecede değerli olduğundan ve ekonomik avantajından ötürü çekici bir yatırım olarak görmüştü. Buffet, 1987’deki borsa çöküşünden sonra pozisyonunu oluşturmaya başladı. Coca-Cola, sahip olduğu Fanta, Sprite gibi markalar da dahil olmak üzere alkolsüz içecek sektörünün dominant bir şirketi, ayrıca McDonald’s gibi büyük yiyecek şirketlerinin bir kısmını da sözleşmelerle elinde tutuyor.
Buffet’ın yatırım felsefesi akıl hocası ünlü risk analisti Benjamin Graham’a dayanıyor ve Buffett, şirket değerinin piyasa fiyatını aştığı durumları bulmaya odaklanıyor. Bu evrim, Charlie Munger ve Buffett’ın piyasanın etkisizliğinden yararlanmayı zorlaştıran, yatırıma uygun büyük miktarlardaki sermayesi ile mümkün oldu.
Buffett 1988 yılında Coca-Cola’nın %6.2’sini 1 milyar dolara satın aldı. O senelerde Coca-Cola böylece Buffett’ın portföyündeki en büyük yatırım oldu. Borsanın 1987 senesinde yaşadığı çöküş birçok ilgi çekici değer yarattı ve her türden birçok hisse, şirketlerin sağlam temelleri ve değerleri fazlaca düşünülmeksizin oldukça ucuz fiyatlara satıldı. Tıpkı Coca-Cola gibi.
Ayrıca Coca-Cola’nın ikonik ismi ve dünyanın her yerine uzanmış bir şirket olmasının markaya sağladığı avantaj sayesinde Buffett’ın rakip bir şirketin piyasayı ele geçirmesinden endişelenmesine de gerek kalmadı.
Buffett’ın Coca-Cola’ya yaptığı yatırım 27 yıl içerisinde ona yatırdığı paranın 16 katı kadar kârgetirdi. Bu yıllık orana vurulduğunda yaklaşık %11’lik bir kâr anlamına geliyor. Coca-Cola, Buffett’ın yatırım felsefesinin ‘kötü şirketleri iyi fiyata almak’tan ‘iyi şirketleri iyi fiyata almak’ şekline dönmesinin ilk örneği oldu. Bu değişiklik Buffett’ın portföy performansına anlamlı bir etki yaratarak büyümesi nedeniyle de gerekli bir hamleydi.

kaynak : https://ekonomist.co/kisisel-finans/warren-buffet-coca-cola-yatirimi-12890/

Rast gele yazılar

karışık yazılar