Cumartesi, Eylül 23, 2017

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır?

Elle tutulur bir birikime sahipseniz, borsa bunu değerlendirmek için en iyi alternatif yollarından biridir. Özellikle de yatırımlarınızı uzun vadede gerçekleştirmek istiyorsanız, borsayı gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Çünkü karlı işlemler genellikle yatırım araçlarının değerleri yükseldiği yani, fiyatların patlama yaşadığı dönemlerde gerçekleşir. Bu da uzun bir süreci kapsar. Bu yüzden hazırladığınız portföyün dinamik bir yapıda sahip olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. İşlemlerinizi bugüne değil, geleceğe göre yapmalısınız. Böylece portföyünüzde bulunan araçların fiyatları arttığında beklediğiniz oranda kar elde edebilir, yaşanılası bir hayata sahip olabilirsiniz.

Borsada kısa vadede al – sat yapan yatırımcılar mevcuttur. Fakat geriye dönük bakıldığında elle tutulur bir kazanç sağlanamadığı herkesin malumudur. Bu nedenle belli bir tecrübeye sahip olan kişiler bu süreyi uzun tutmaya karar verir. Zaten borsanın mantığına baktığımız zaman %5’lik yükseliş yerine en az %30’luk fiyat artışlarında elinizde bulunan araçları portföyünüzden çıkartmalısınız. Bu konuda borsa nedir ayrıntılarıyla beraber öğrenmeniz gerekir. Çünkü oyun oynamıyorsunuz, yatırım yapıyorsunuz. Bu yüzden gerek işlem gören araçlar gerekse de piyasanın püf noktaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu konuda bilgi düzeyinizi arttırmanız için borsa eğitimi veren aracı kurumlarının faaliyetlerinden faydalanmanızı öneririm. Böylece gerek alınan eğitimler gerekse kazanılan tecrübeler yolunuzdaki çakıllı taşları çok fazla darbe almadan atlatmanızı sağlayacaktır.
Yatırımcılar sabırsız oldukları için kısa vadede işlem yapmayı tercih ederler. Fakat araştırmaların sonucunda eğer ellerinde tuttukları araçları en az 5 – 10 yıl gibi bir süreyle ileriye taşımış olsalardı, normalden daha yüksek getiriye sahip olacakları kezin bir çıkarım olurdu. Çünkü illa ki borsada işlem gören her araç belli bir dönemde patlama yaşar. Önemli olan bu dönemleri görebilmektir. Bu 5 sene sonra da 50 sene sonra da olabilir. Bu yüzden borsada yatırım yaparken kesinlikle iyi bir sabra ihtiyacınız vardır. Kısa vadeli değişmelerden kazanç sağlamak risklidir. Bunun için kesinlikle iyi bir spekülatör olmanız gerekir.
Spekülatörler, ellerindeki yüklü miktardaki paraları yatırım yapılmayan araçlara yatırarak değerinin yükselmesini sağlar. Bu durumda acemi yatırımcılar yükselişlerin devam edeceğini düşünerek direkt alım yönünde işlem açar. Fiyatların yükselmesiyle de spekülatörler satış emri vererek, aradaki farktan kar elde eder. Bu elbette risklidir. Çünkü beklenildiği gibi alım yapılmayabilir. Bu yüzden kaybetme riski yüksektir.  Fakat piyasayı iyi bir şekilde analiz eder ve yatırımcıları yönlendirebilirseniz, borsanın düşmesini de yükselmesini de kazanca çevirebilirsiniz. Bu konuda kesinlikle detaylı borsa bilgisine sahip olmanız gerektiği gibi piyasanın nabzını yoklayabilmeniz için de tecrübeye sahip olmanız gerekir.
Şimdi; borsada uzun vadeli yatırım nedir, nasıl yapılır hakkında bilgiler vermek istiyorum:

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nedir?

Uzun vadeli yatırım denildiğinde en az 5 yılı gözden çıkartmalısınız. Yatırım aracına yatırmış olduğunuz teminat bedelini unutmalısınız. Çünkü bu süre içerisinde pozisyonunuzu kapatmanız, beklediğiniz miktarda getiri sağlamanızı çoğu zaman mümkün kılmaz. Borsa uzun soluklu bir yatırım merkezidir. Bu nedenle de birikimlerini uzun vadede güvenilir olarak değerlendirmek isteyenlerin tercini oluşturur. Örneğin, çocuk yapma planınız var; ama ilerideki eğitim masrafları gözünüzü korkutuyorsa şimdiden borsaya giriş yaparak çocuğunuz büyürken paranızı her yıl katlayabilirsiniz. Bu anlamda daha çok yatırım araçları içinde hisse senetleri seçilmektedir. Ama bunun dışında sabit getiri ve faiz kazancı elde etmenizi mümkün kılan tahvil, bono gibi menkul kıymet araçlarına da yönelebilirsiniz.

Uzun vadede yatırım yapmanın amacı daha yüksek kazanç elde etmek içindir. Kısa vadede fiyatlar arası aşırı fark olmadığı için, ancak yüksek miktarda yatırım yaptığınız zaman beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. Herkesin bütçesi farklı olduğundan ve ortalama olarak küçük miktarda birikimle yatırım yapıldığından dolayı borsada uzun vadede alım – satım yapmak daha mantıklı ve karlıdır. Peki, uzun vadeli yatırım nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir bakalım:

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nasıl Yapılır?

Borsada Uzun Vadeli Yatırım Nasıl Yapılır?
Borsada uzun vadeli işlemler, ileriye dönük bir şekilde geleceğe yapılan yatırım şeklidir. Kısa vadeli işlemlere göre hem daha güvenlidir hem de daha kazançlıdır. Ama bu konuda uzmanlar, uzun vadede alım yaptığınız aracı satış emri verene kadar unutmamanız gerektiğini sürekli olarak dile getirirler. Çünkü eski bir anlayış şekli vardır ve al – sat mantığına dayalıdır. Bilinçli bir yatırımcı olarak yapmanız gereken al – izle ve beklenilen yükselişler gerçekleştikten sonra satış yap şeklindedir. Bunun için öncelikle uzun vadeli olarak temel ve teknik analizleri uygulamalısınız ve beklentinizi karşılayacak fiyat seviyelerini belirlemelisiniz. Hangi noktadan alım – satım yapacağınıza karar vermelisiniz. Karar verdiğiniz noktalar üzerinde değişiklik yapmamalısınız. Fiyat beklentiyi karşıladığında direkt satış emri vererek farktan kazanç sağlamalısınız. Daha fazla yükselmesini beklememelisiniz. Satış dalgasına tutulabilir, beklediğinizden daha az bir getiri elde edebilirsiniz.

Uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapmak istediğinizi varsayalım. Bu hususta dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle şirket ve sektör seçiminde doğru karar kılmaktır. Şöyle ki cep telefonlarının yeni çıktığı sıralarda bunun tüketiciler için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu veya internetin yaygınlaştığı dönemlerde günümüzdeki yerinin ve öneminin artacağını öngörebilmek gerekir. Bu sektör seçiminde doğru tercih yapmanızı sağlar. Bir de şirket seçimi önemlidir. Çünkü biliyorsunuz ki aynı sektörde yer alan çok sayıda kurum veya kuruluş bulunur. Önemli olan rakiplerine fark atacak, gün geçtikçe karlılık oranını yükseltecek olan şirketi seçmenizdir. Bu yatırım için son derece akıllı bir davranış olacaktır. Bu yüzden yapmanız gereken 5 – 10 yıl gibi bir sürecin sonucunda hangi sektörün değer kazanacağına karar vererek birkaç tane senedi portföyünüze eklemelisiniz. Böylece gerek dönem sonundaki kar dağıtımlarından, gerekse de alım – satım farkından güzel miktarda ek gelir sağlayabilirsiniz.
Hisse senedi alımı yapmakla yatırım yaptığınız şirkete bir nevi ortak olmuş olursunuz. Kazancınızın daha çok olması için lot miktarınızın da yüksek olması gerekir. Bu anlamda dönemsonunda kazandığınız temettülerle lot miktarınızı arttırabilirsiniz. Yıllar geçtikçe de teminat bedelinizi amorti etmiş olursunuz. Böylelikle işlem hacminiz arttıkça daha yüksek kazançlara imza atabilirsiniz. Elbette ki bu konuda sahip olduğunuz hisselerin değerinde düşüşler görüldüğünde sakin olmalısınız ve panik yapmamalısınız. Hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörleri kontrol ederek; bu düşüşlerin geçici mi, kalıcı mı olduğuna karar verebilmelisiniz. Eğer geçici ise yatırımlarınızı devam ettirmeli, değilse de zarar etmeden pozisyonunuzu kapatmalısınız. Böylece umduğunuz başarıyı elde ederek kayıp vermeden kazanç elde edebilirsiniz.
Senetlerin dışında emtialar, tahviller ve bonolar yüksek işlem hacmine sahip olan araçlardır. Özellikle emtia grubunun içinde yer alan altın tüm yatırımcıların güvenilir limanıdır. Kriz, kaos, ekonominin karışık olduğu dönemlerde bile altın ticareti yapmak yatırımcıların vazgeçilmezidir. Bunun nedeni kesinlikle düşen trendin uzun vadede yükselmesidir. Eğer kısa vadede paraya ihtiyacınız yoksa, birikimlerinizi borsa aracılığıyla uzun solukta değerlendirebilirsiniz. Böylece dikkat edilmesi ve muhakkak ki bilinmesi gereken bilgileri öğrenebilirsiniz. Yatırımlarınızı daha bilinçli olarak yönetebilirsiniz.
Sonuç olarak, borsada uzun vadeli yatırım kısa vadeliye göre daha güvenilirdir ve sonucundan da beklentiyi kolay bir şekilde karşılamanızı mümkün kılar. Bu evrede elbette ki uzun solukta yapılan işlemlerde hiç risk yoktur diyemem. Ama yeterli düzeyde borsa bilgisine ve deneyimine sahip olmanız bu hususun üstesinden gelmenizi sağlayacağını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Çünkü yapılan araştırmalar söylediklerimi destekler niteliktedir. Borsanın mantığına uygun olarak hareket edebilmek için özellikle demo hesaplarda alıştırma yapmanızı öneririm. Böylece zaman içinde fiyat oluşumlarını öngörebilir, gelecek hakkında doğru yorum yapabilir hale gelirsiniz. Bu sayede küçük miktardaki birikimlerinizi en iyi şekillerde değerlendirebilirsiniz.


Rast gele yazılar

karışık yazılar