Salı, Eylül 26, 2017

Warren Buffett Tarzı

Warren Buffett Tarzı

Warren Buffett Tarzı
Yazar Robert G. Hagstrom Jr., otoritelerin tüm zamanların en büyük yatırımcısı olarak gördükleri Warren Buffet tarzını anlatıyor. Milyar dolarlık servetiyle hisse senedi piyasasında olağanüstü başarılar elde eden Buffett’ın tarzını yazar Hagstrom’dan dinleyin. Forbes kitap için “hisse senetleri üzerine yazılmış en önemli kitap” yorumunu yapıyor. Ayrıca Warren Buffett Tarzı, New York Times’da bestseller oldu ve tüm dünyada 1 milyondan fazla okura ulaştı.
  • Yazar: Robert G. Hagstrom
  • Yayınevi: Scala Yayıncılık
Legg Mason Capital Management CEO’su Bill Miller’in kitap hakkındaki görüşü:
Hisse senedi yatırımlarıyla ilgilenip de ünlü hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett’ı sanıyorum ki tanımayan yoktur. Milyarder yatırımcının aldığı kararlar ve piyasada hareketleri pek çok kişiye rehber oluyor. Çünkü Warren Buffett kendine özgü ve bir o kadarda başarılı bir tarzı var. Borsa dünyasında buna ‘Warren Buffett Tarzı’ diyorlar.
Robert G. Hagstrom, Buffett Tarzı’nın ilk baskısını 1994 yılında yayınladığında, kitap kısa zamanda olay oldu. Ve bugüne dek 1.2 milyon adet sattı. Ulaştığı okur kitlesi, Hagstrom’un analizlerinde gösterdiği titizliğin ve tavsiyelerinin değerinin bir kanıtıdır.
Söz ne zaman Warren Buffett’tan açılsa, rakamların büyüklüğü karşısında etkilenmemek elde değil. Yatırımcıların büyük bölümü yüzlü, en fazla binli rakamlarda düşünürken, Buffett milyon ve milyar dolarların dünyasında iş yapıyor. Ancak bu bizlere öğretecek hiçbir şeyi olmadığı anlamına gelmiyor. Askine, bugün ve geçmişte neler yaptığına bakarsak ve düşünce yapısını anlayabilirsek, kararlarımızı onun kararlarına göre şekillendirebiliriz.
Rober’ın kitabının en büyük katkısı da budur. Yıllar boyunca Warren Buffett’ın eylemlerini, sözlerini ve kararlarını incelemiş, sonra da bunları her yatırımcının yararlanabileceği genel fikirler oluşturmak üzere mercek altına almıştır. Bu kitap için de söz konusu genel fikirleri damıtarak, bütün zaman ve ortamlarda ve bütün piyasalarda Buffett’ın yatırımlarına yön veren ilkeleri içeren 12 doktrine ayırmıştır. Bu ilkeler de aynı şekilde her yatırımcıya rehberlik edebilir.
Robert’ın çalışmasının en değerli yönü, gayet açık bir biçimde görebildiğimiz bu odaklanmadır, bu kitap yatırım tekniklerinden söz etmekle birlikte, temelde yatırım ilkelerini ele almaktadır. Ve ilkeler değişmez. Warren’ın muzip gülümsemesiyle şöyle dediğini duyar gibiyim “boşuna ilke dememişler.”
Geçtiğimiz on yıl, bize bu temel gerçeğin canlı bir kanıtını vermiştir. Bu 10 yıl içinde hisse senedi piyasalarında trendler birçok kez değişti. Birçok insanı zengin eden yüksekten uçan balonlara tanık olduk, ardından piyasalar 2003 baharında dibe vuruncaya kadar son derece acılı bir ayı piyasası gördük, sonrasında yeniden yukarı yönde bir trend başladı. Bütün bu süreç içinde Warren Buffett’ın yatırım yaklaşımı hiçbir zaman değişmedi. Bu kitapta ayrıntılarıyla irdelenen prensipleri uygulamaya devam etti.
Berkshire Hathaway’in yatırımcıları, her zaman olduğu gibi, bu istikrarlı yaklaşımın meyvelerini topluyorlar. Piyasaların toparlanmaya başladığı 2003 yılından bu yana Berkshire Hathaway’in hisse senedi hisse başına 20.000 dolar, yani yüzde 30’un üzerinde yükselirken, aynı dönemde genel olarak piyasanın sağladığı getiri oranının üzerine çıktı.
Değer yatırımları için Benjamin Graham ile başlayan, Warren Buffett ve çağdaşları ile devam eden ve Robert Hagstrom gibi bir sonraki kuşağın uygulayıcılarına geçen bir düşünce zinciri vardır.
Gramham’ın en tanınmış talebesi olan Buffett, yatırımcılara sıklıkla Graham’ın Akıllı Yatırımcı adlı kitabını tavsiye eder. Ben de sıklıkla aynı tavsiyede bulunurum. Ve Robert’ın bu çalışmasının Akıllı Yatırımcı ile çok önemli bir özelliği paylaştığına inanıyorum. Tavsiye sizi zengin etmez, ama fakirleştirme olasılığı da yok gibidir. Anladığınız ve akıllıca uyguladığınız takdirde, bu kitapta yer alan teknikler ve ilkeler daha iyi bir yatırımcı olmanızı sağlayacaktır.

Rast gele yazılar

karışık yazılar