Pazartesi, Eylül 11, 2017

Borsa’da Tek Başına

Borsa’da Tek Başına

Borsa'da Tek Başına
Peter Lynch ve John Rothchild tarafından kaleme alınan Borsa’da Tek Başına, ABD’de 600 binden fazla sattı, en çok satılan kitaplar listesinde kendi yer buldu ve Türkçe dahil 6 dile çevrildi. Borsaya yatırım yapmak üzere olan her yatırımcının ‘hangi şirkete yatırım yapmalı’ sorusuna cevap veren bu kitap yatırımcılar için önemli bir rehber niteliği taşıyor.
  • Yazar: Peter Lynch, John Rothchild
  • Yayınevi: Scala Yayıncılık
Borsa’da Tek Başına’nın yazarlarından Peter Lynch, samimi bir üslupla kitap hakkında şöyle diyor:
Size vereceğim ilk kural şu olacak; sakın profesyonellere kulak asmayın! Borsada geçirdiğim yirmi yıl bana, herkes gibi beyninin ancak yüzde üçünü kullanan normal bir insanın karlı hisse senetlerini değme Wall Street uzmanı kadar, hatta ondan daha iyi seçebileceğini öğretmiş bulunuyor.
İnsanlar estetik cerraha gittiklerinde cerrah onlara yüzlerini kendilerinin de gerebileceğini söylemez. Hiçbir musluk tamircisi müşterilerine kendi musluklarını kendilerinin de onarabileceğini öğütlemez. Siz hiç size kendi saçınızı kesmeyi öğreten bir berber gördünüz mü? Ama bizim işimiz ne estetik cerrahi, ne musluk tamiri ne de berberlik. Bizim işimiz yatırım. Bu işte herkesin zeki sandığı kişiler aslında pek de parlak sayılmazlar. Kendini aptal hissedenler ise hiç de sandıkları gibi değildirler. Bunlar ancak zeki geçinen insanların peşine takıldıkları zaman kendilerini aptal yerine koyarlar.
Aslını ararsanız amatör yatırımcının öyle özellikleri vardır ki, bunları öğrendiği anda uzmanları geride bırakarak borsada başarıya ulaşabilir. Ayrıca madem hangi hisse senedine para yatıracağınıza kendiniz karar vereceksiniz, borsa uzmanlarını geride bırakmaya mecbursunuz, yoksa bu işte kar elde edemezsiniz.
Kendimi iyice kaptırıp size elinizdeki bütün menkul kıymetler yatırım fonlarını satmanızı öğütleyecek değilim. Böyle bir olay geniş çapta gerçekleşecek olursa ben de işsiz kalırım. Üstelik yatırım fonları oldukça yararlı araçlardır, özellikle de yatırımcı kar getiriyorlarsa. Size bütün içtenliğim ve kuruluşumun bana verdiği gururla söyleyebilirim ki bugüne dek milyonlarca amatör yatırımcı Fidelity Magellan’a yatırdığı paranın karşılığını fazlasıyla almıştır. Benim bu kitabı yazmamı sağlayan şey de budur zaten. Menkul kıymetler yatırım fonları zekalarını borsa oyunları üzerinde denemeye niyeti ve zamanı olamayan kişiler ve elindeki az miktardaki parayı değişik senetlere yatırmayı tercih eden yatırımcılar için yaratılmış harika bir araçtır.
Anacak eğer tek başınıza yatırım yapmaya karar vermişseniz, kimseyi dinlemeyin. Bu da demektir ki en büyük tüyoları, brokerlerin tavsiyelerini, kendi buluntularınızla paralel bile olsa gazetelerin bütün tahminlerini bir kenara iteceksiniz. Peter Lynch’in ya da benzeri bir borsa otoritesinin aldığı hisse senetlerine dönüp bakmayacaksınız.
Peter Lynch’in satın aldığı hisse senetlerine aldırmamanız için en az üç sebep var.
Peter Lynch yanılmış olabilir. (Kendim için aldığım hisselere bakınca o kadar akıllı geçinmeme rağmen yüzde kırk oranında yanılmış olduğumu görüyorum.)
Peter Lynch haklı bile olsa kararını değiştirip senedi elden çıkarmadığını nereden bileceksiniz? Sizin etrafınızda, hem de çok yakınınızda daha değerli kaynaklar var. Bu kaynakları değerli kılan şey onları iyi tanıyor olmanız, tıpkı benim kendi kaynaklarımı iyi tanıyor olmam gibi.
Eğer biraz gözünüzü açarsanız size kar getirecek menkul kıymetleri kendi iş yerinizde, ya da mahalle çarşısında, üstelik Wall Street’ten aylarca önce keşfedebilirsiniz. Tüketici olarak farklı firmalar hakkında belli bir izlenim edinmişsinizidir, hele bir de sanayi alanında çalışıyorsanız bu izlenimlerin isabetli olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Rast gele yazılar

karışık yazılar