Pazar, Eylül 03, 2017

Altın ile Dolar Arasındaki İlişki Nedir?

Çoğumuzun vazgeçemediği araçlar arasında altın ve dolar yer alır. Gerek döviz büroları gerekse de kuyumcuların yollarını aşındırmayanların sayısı azdır. Yastık altı altınlar, halı altlarında saklanan paralar, değerli metaller tamamen birikimlerin değerlendirilmesi için fırsat olarak görülmüştür. Günümüzde hala bu tutku devam etmektedir. Fakat güvenlik açısından fiziki olmayan işlemler tercih edilmektedir. Kişiler birikimlerini ya borsa ya da forexte değerlendirme yolundadır. Bu kapsamda piyasalar hakkında bilgi sahibi olmak kadar altın ile dolar arasındaki ilişkiyi de bilmek gerekiyor. Çünkü aralarındaki ilişki, yatırımcıların kazanç elde etmelerini kolaylaştırıyor.

Çoğu zaman altın ile dolar birbirine zıt yönde ilerler. Bunun sebebi kıymetli maden ile döviz arasındaki çekişmedir. Biliyorsunuz ki yatırımcılar ekonomiye güven duyduklarında hiç tereddüt etmeden dövizlere yönelirler.  Bu da kıymetli madenin trendinin düşmesi anlamına gelir. Çünkü piyasalarda fiyat hareketleri arz ve talebe bağlı olarak değişir. Ekonominin canlı olduğu zamanlarda doların tercihinin yükselmesi, değerli madenin fiyat hareketini yavaşlatır. Hatta sert düşüşler yaşamasına bile neden olabilir. Bu yüzden dolar ile altın arasındaki bağlantıyı doğru kurmanız gerekiyor.

Büyük ihtimalle ters yönlü fiyat hareketine sahip olan araçlar, bazı zamanlar eş doğrultuda da ilerleyebiliyor. Bu zamanlar sayılı olsa da yatırımcıların bu husus bilmesi gerekir. Yakın tarihten örnek vermek gerekirse; ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın sürpriz bir şekilde başa geçmesi, hatırlarsınız ki piyasaları altüst etmişti. Bu durumdan en çok dolar etkilenmiş gibi görülse de altın fiyatlarında da hissedilir yükselişler kaydedilmiştir. İkisinin de değeri artmıştır. Altının ons değeri dolar üzerinden hesaplandığı için aralarındaki ilişki güçlüdür. Piyasalarda ayrılmaz ikilidirler. Yatırımcı birinden vazgeçtiğinde muhakkak ki diğerine yönelir. Böylelikle arz – talep dengesi korunmuş olur.

Dolar, ticaret ve yatırım işlemlerinde en çok kullanılan para birimidir. Altın ise hemen paraya çevrilebilir özelliğe sahip olmasından dolayı herkesin tercih ettiği enstrümandır. Aynı zamanda babaannelerimiz zamanından bu yana güvenli liman olarak görülmektedir. Bu yüzden para biriktiremeyen kişiler direkt gram, yarım, çeyrek veya diğer türlerden altın alarak, yatırım amaçlı kenara koyarlar. Bu kapsamda finans piyasaları bu gibi durumlardan da etkilenir. Talebin çoğalması, fiyat seviyelerinde artışların görülmesini sağlarken, düşmesi ise azalışların yaşanmasına neden olur. Bu gibi nedenlerden dolayı trend eğilimi sürekli olarak dalgalıdır. Çünkü birileri altın alırken, diğerleri ise satmaktadır. Böylece eğilim, talep ve arza göre yön değiştirmektedir. Aynı durum dolar için de geçerlidir.

Altın yatırımı yapan kişilerin çoğu dövizlere göre risk almayı sevmeyen kişilerdir. Çünkü altının değeri uzun vade sonucunda kesin kez yükselecektir. Dövizlerde ise anlık düşüş yükselişler yaşanır. Uzun trendde kalıcı bir yükseliş veya düşüş çoğu zaman söz konusu değildir. Bu nedenle gerek altın gerekse de döviz yatırımı hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmalısınız. Fiyat hareketlerinde yaşanan dalgalanmaların sebeplerini öğrenmelisiniz. Düşüşler veya yükselişler neden saniyeler içinde gerçekleşiyor aradaki mantığı kurarsanız, işlemlerinizi bilinçli olarak yönetebilirsiniz. Yatırımlarınızı beklentilerinize göre yöneterek, hedeflediğiniz miktarlarda getirilere ulaşabilirsiniz. 

Sonuç olarak, altın ile dolar arasındaki fiyat ilişkisi bu enstrümanlara yatırım yapanlar için önemlidir. Çünkü birikimlerinizi değerlendirmek istediğiniz araçların fiyatları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Neden değişme yaşanıyor bilmeniz, kazanç sağlamanız açısından oldukça mühim konudur. Bu nedenle sizlere önerim her iki enstrümanın geçmiş fiyat verilerini incelemenizden yanadır. Hem fiyat verilerini hem de sebep olan olayları analiz ederek, ileriye dönük olarak hareketlenmelere olan bakış açınızı geliştirebilirsiniz. İkisi arasındaki bağı anlayarak, trend yönünde yaşanacak olan değişimleri hissedebilirsiniz. Buna göre para kazanacağınız seviyelerden işlemlerinizi yöneterek birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Rast gele yazılar

karışık yazılar