Perşembe, Eylül 21, 2017

Ayı ve Boğa Piyasası

Borsada alım ve satımı doğru bir şekilde gerçekleştirmek için piyasaların hangi yönde olacağını belirlemek gerekmektedir. Bunun için piyasanın gelecekte nasıl bir yönde hareket edeceğini ifade eden Ayı ve Boğa Piyasası bulunmaktadır.
Ayı Piyasası (Bear Market)
Yatırımcıların karamsar olduğunu belirtir. Elinde bulunan ürünleri gelecekte daha düşük bir fiyattan almak için satım işlemi gerçekleştirirler. Bu sebepten dolayı ayı piyasasında düşüş eğilimi yani satış işlem hacmi oldukça fazladır. İlerleyen zamanlarda daha düşükten alarak kar elde etmeyi amaçlarlar. Bu fırsat ile borsadan para kazanma gerçekleşmektedir.
• Ayı Tuzağı
Yatırımcıları yanıltarak satış eğilimi gösteren aşağı gidiş hareketidir. Kısa zamanda fiyatların ters dönmesi sonucu yukarı yönlü kuvvetli bir çıkışın başlamasından önce yatırımcıların elindeki ürünleri satmasına zemin hazırlayan tuzaktır. Aldatıcı bir aşağı gidiş hareketidir. Borsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken bir harekettir. Bunu fırsata çevirerek borsadan para kazanmak mümkün olur.
Boğa Piyasası (Bull Market)
Borsa da Yatırımcıların iyimser olduğunu belirtir. Gelecekte piyasa fiyatlarının yükseleceğine inanılmaktadır. Bu şekilde yatırımcılar daha fazla alım işlemleri gerçekleştirirler. Alış işlemleri yani alış hacmi fazladır.
Boğa piyasasının belirtileri, alımlar çoğalır, satıcılar azalır, ellerinde bulunan nakiti hızlıca yatırım aracına yönlendirirler ve bu şekilde boğa piyasası denilen yükseliş başlamış olur.
• Boğa Tuzağı
Ayı tuzağının tam tersi bir hareket gösterir. Ciddi bir yükseliş sonrasında kuvvetli fiyatlar sert bir şekilde tekrar yukarı yönlü bir hareket gösterir. Bu davranışta aynı şekilde yatırımcıları aldatmak için yapılır. Sert bir düşüş öncesi hisselerin elden çıkarılması için hazırlanan bir tuzaktır. Hızlı bir şekilde yukarı yönlü hareket eden yatırım aracı, hızlı bir şekilde terse dönerek düşmeye başlar. Bunu fırsata çevirerek borsadan para kazanmak mümkün olur.

Rast gele yazılar

karışık yazılar