Çarşamba, Eylül 27, 2017

DÜNYADA HİÇ BATMAYAN BORSA PROFESYONELİ YOKTUR

Katiyyen teknik analize inanmam.Hiçbir şekilde inanmam.Rahmetli bir borsacının lafını söyleyeyim bununla ilgili, Aslan Sadıkoğlu.Çok doğru bir laftır;''Sen bana ver bakayım parayı limtisiz,ben teknik analiz mi bırakırım onlara''... Teknik analize bakarak hiçbir yatırım kararı vermem.




Tamamen makro,ben makro bakıyorum olaya.Makro görüş orta ve uzun vadede daima kazandırırır.Onun dışındaki hiçbir şeye katiyyen prim vermem. Teknik analiz veya fısıltı tarzındaki şeylere inanmam.Bir şirketin karılığına, temettü verimliliğine,dönemsel projeksiyonlarına bakarım.Bir de tabii, birleşme ve satın almalar önemli,buna da dikkat etmek lazım.Ama kulaktan dolma değil.Tüyo diye bir şey yok.Genel bir kanaat oluşturuyor insanlar.İlk alınan haber kimden alınan haber?Doğru olup olmadığı kim tarafından biliniyor?Bu,tamamen kamuoyu oluşturmaktır.Haberin gerçekten doğru olup olmadığını test etmek lazım.Hiç unutmuyorum,yine böyle bir gün saçma sapan haberler dolaşıyor falan,dedim ki;söyleyin Tüpraş'la Ereğli birleşiyormuş! Yani,habere bakarak trade etmek,kimseye tavsiye edeceğim şeyler değil.

-Dünyada örnek aldığınız ya da takip ettiğiniz yatırımcı var mı?

Mutlaka var. Warren Buffet. Çünkü, o temel analize bakarak yatırımlarını yapıyor.Bunun için de Berkshire Hataway fonları hiç kaybetmiyor.

-Borsada kendinize yakın bulduğunuz ve uzak durduğunuz hisse senetleri?

Piyasa değerleri ve halka açık oranları çok düşük olan hisse senetleriyle ilgilenmiyorum. Bist 100 endeksi içerisinde kalmaya çalışıyorum,çok özel bir şey yok ise.Temeli çok iyi hisse senetleri dışında endeksin tepe seviyelerinde hisse senedi yatırım düşünmüyorum.

-Elinizde olsa piyasalarda neyi değiştirmek isterdiniz?

Elimde olsa piyasalardaki yerli kurumsal yatırımcı ağırlığını artırmak isterdim.Türkiye'de şu an borsa çok ciddi biçimde,özellikle blue chip'ler yabancıların elinde.Bu,hem iyi hem kötü.2007-2008'de başlayan krizde dünyanın en çok değer yitiren borsası,dikkat ederseniz İmkb oldu.Çünkü neden?Borsadaki kağıtların ağırlığı yabancılarda olduğu için ve yabancı satışlarını karşılayacak yerli kurumsal yatırımcı da olmadığı için bizim borsada,malesef düşüşlerde ''free fall'' dediğimiz serbest düşüş oluyor. Hakikaten,yabancı yatırımcı satışlarını karşılayacak güç yok karşıda. Onun için de aşağı trendlerde çok az işlem hacmi ile çok sert düşüşler görülüyor.Bunu önlemenin tek yolu da yerli kurumsal yatırımcı büyüklüğünü ve sayısını artırmak.Bizimki gibi fonlar,kurumsal yönetilen hesap sayıları artmalı.Yoksa dünyada olacak yeni bir krizden yine en sert şekilde Bist in etkilenmesi kaçınılmaz.Çünkü yabancı fonlar böyle durumlarda satabildikleri yerde satıyorlar. Bist nispeten likit bir piyasa oduğu için burada satmayı tercih edebiliyorlar.Ve hisseler çok anlamsız fiyatlara gelebiliyor...
Amatör yatırımcıların,uzun vadeli ya da kısa vadeli hiçbir şekilde hisse senetleri ile ilgilenmemeleri lazım.Paralarını profesyonellere yönettirmeliler. Uzun vadeli hisse senedi ancak nasıl tutulur?Temettü geliri çok yüksek bir hisse vardır,senelerce bakarsınız temettü vermişliğine.Ve eğer o temettü ile de geçinebileceğinizi düşünüyorsanız ancak o zaman tutulabilir.Temettü verimliliği yok ise süreklilik arz etmiyorsa ve artmıyorsa uzun vadeli tutun demek,çok yanlış bir yaklaşım olur.Çünkü o yatırımcı hisse senedini hangi fiyattan alacak,hangi fiyattan satacak,ne kadar tutacak,ne zaman alacak,ne zaman satacak,bunları bilemez.

-Yabancı payının yüzde 70'lerin üzerinde olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Ana kağıtlarda,yüzde 90'lar seviyesinde.Bu kadar yüksek olmamalı. Türkiye'deki birikimlerin de sermaye piyasasına gelmesi lazım.Döviz tevdiat hesaplarında onca para var.Bunların bir şekilde çözülmesi lazım. Yeni halka arzlar olmalı,bizim gibi portföy yönetim şirketleri olmalı.Yerli yatırımcı bütün krizlerde hep en son geldi,en çok parayı kaybetti.1994 krizine bakın,parayı kaybeden yerli yatırımcı,2001 krizine bakın,parayı kaybeden yine yerli yatırımcı.1997-98 hepsi aynı.Bu 2008 krizinde gelmediler;yabancılar kendi kendilerine kaldılar.Onun için endeks üçte birine düştü.

Borsada önden koşanlar - Ahmet Dedehayır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar