Cumartesi, Eylül 16, 2017

CHARLİE MUNGER

Warren Buffett’ın “ruh ikizim” dediği adam.
Ama Buffett’tan çok farklı bir karakter, onun gibi sosyalleşmeyi sevmiyor, konuşmayı sevmiyor, demeç vermeyi sevmiyor, ortalıkta görünmeyi sevmiyor. Dolayısıyla bu muhteşem yatırımcı Buffett kadar tanınmıyor.

Ama bir nevi Warren Buffett’ı Warren Buffett yapan adam kendisidir. Bu adamla tanışmadan önce Buffett tamamen hocası Benjamin Graham’ın izinden giderek temel rasyolara bakarak yatırım yapıyor.
Munger ise o dönem için devrimsel olan bir yatırım felsefesini uygulamaya başlamış ve buna şu an “value investing” deniyor (değer odaklı yatırım)
Munger temelde şunu söylüyor, “sürdürülebilir rekabet avantajı olan şirketlere yatırım yapın”.
Sırf hisse senedi ucuz diye rekabet avantajı olmayan şirketlere yatırım yapılmasına karşı Munger. (ki o dönem Buffett bile ucuz diye hisse senetlerini alıyor buna da “bir nefeslik sigara yatırımı” (cigarette butt investing) deniyor. Munger’la tanıştıktan sonra bir ömür sürecek arkadaşlıkları-ortaklıkları başlıyor ve Buffett tamamen yatırım stratejisini değiştiriyor. O noktadan sonra ise Buffett efsanevi bir yatırımcı olarak tarihteki yerini alıyor.

Munger’ın ise efsanevi birisi olarak anılmak gibi bir hedefi yok, adamın zaten dünya umrunda değil.
Charlie Munger’ın söylediği bir söz var, diyor ki “kitap okumayan, araştırmayan insanların yatırım yapmaması gerekir”.Kendisi roma tarihinden, şiir antolojilerine, biyoloji’den, futuristik edebiyata kadar çok geniş bir perspektifte ve sürekli okuyan birisi. “Her okuduğum şey yatırım stratejimi etkiliyor” diyor ve her fırsatta okumayan insanlara olan tepkisini belirtiyor.
Kendisi Buffett ile beraber son 100 yılın en iyi ve en başarılı yatırımcısıdır ve bu iki adamı sokakta görseniz multi milyarder olduklarını anlayamazsınız. Hatta anılarında yazıyor, Buffett ile Munger bir şirketi satın almak için (ki milyar dolarlık bir iş) o şirketin ana merkezine taksiyle gidiyorlar, kapıda güvenlik bunların tiplerine bakıp içeri almıyor, “biz bu şirketi alacağız” dediklerinde de ciddiye alıp haber vermiyor yönetime. Gidip bir ankesörlü telefondan şirket yöneticilerini arıyorlar “bizi güvenlik içeri almadı, gelin dışarıda bekliyoruz” diye…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar