Çarşamba, Eylül 20, 2017

Konut Kredisi Faiz Oranları

2017 Ocak ayı itibarı ile konut kredisi faiz oranlarını derin bir araştırmaya aldık. Kredi uzmanlarının yorumlarına dayanarak kredi faizlerinin ne zaman düşebileceğini ya da düşüp düşmeyeceğini konumuzda sizlere anlatacağız.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın faizleri düşürün talimatı vermesiyle birlikte öncelik olarak devlet bankaları faiz oranlarını %1,25 seviyelerinden %0,99 – %0,80 seviyelerine düşürdüler. Bu girişimi ilk olarak yapan bankalar ise; TEB, Garanti Bankası, İş Bankası, Finansbank ve Denizbank bankalarıdır. İlerleyen dönemlerde bu faiz oranlarından daha düşük faiz oranları da olabilecektir. Konut kredisi faiz oranlarında ki düşüşle birlikte ev sahibi olacak kişilerin harekete geçmesi mümkün olacaktır.
OHAL Sonra Erdiğinde Faizler Düşecek Mi?
OHAL uygulaması ülkemizde devam etmektedir. Bu durumda kredi uzmanları çoğunlukla OHAL’in sona ermesi durumunda konut kredisi faiz oranlarında düşüş olacağı yönündedir. Ülkemizde istikrar sürdüğü durumda herkesin konut kredisi kullanma imkanları daha çok sağlanacaktır. Terör olaylarının biraz da olsa azalması durumunda bu faiz oranlarının düşebilmesi beklenmektedir. Ev almak vatandaşların aceleci olmaması daha faydalı olacaktır. Bu durumların biraz düzelmesi sonrasında faiz oranları muhtemel emen azalacaktır. Ev almak amacında olan kişilerin en azından OHAL’in sona ermesini beklemesi ve faiz oranlarının düşüşlerini takibe almaları gerekmektedir. Ev kredisi faizleri ileriki zamanlarda azalacaktır.
Yapılandırma Ve Refinansmana Güvenmeyin
Konut kredisi kullanan müşteriler genel olarak faizlerin düşmesiyle birlikte yapılandırma ve refinansman imkanından yararlanmak istemektedirler. Ancak bu zamanlarda bankalar bu imkanları müşterilerine vermezler. Yaklaşık olarak %1,25 faiz oranlarıyla konut kredisi çeken vatandaşlar bu durumda da sıkıntı yaşamaktadırlar. Yapılandırma imkanlarından faydalanamayan bu kişiler için ödemeler zorlu ve sıkıntılı geçmektedir. Bankalar bu konuda da kendisini garanti altına almaktadır. Bankalarla yapılan kredi sözleşmesinde faizlerin düşmesiyle birlikte yapılandırma imkânı verilecektir maddesi bulunmamaktadır. Bu durumda hukuki bir suç olarak da bu konuda şikayetçi olamıyorsunuz. Kredi çeken kişiler yapılandırmalara güvenmeden ödeyebilecekleri miktarlarda krediler alırlarsa bu ve buna benzer sıkıntılar yaşamazlar. Bu sebeplerden dolayı kredi çekecek olan kişilerin biraz beklemeye geçmeleri gerekmektedir. İleri ki zamanda yapılandırma yaparız düşüncesine kapılıp kredi çekmemenizi tavsiye ederiz.

Ev Fiyatları Yükseliyor Ancak Acele Etmeyin
Bu aralar ekonomik dengesizlikler yaşanmaktadır. İnanılmaz şekilde ev fiyatları yükselmektedir. Ev fiyatları çok yükseklerde şu zamanlarda bu yüzden şu anlık ev almak için aceleci davranmazsanız iyi olur. Bazı kötü düşünceli emlakçı ve ev sahipleri faiz oranlarının %0,10 kadar düşmesiyle birlikte bu düşüşü ev fiyatlarından çıkarırlar. Bu düşüşe göre ev fiyatlarını yükseltirler. Mesela daha öncelerde 130.000 TL’ye alınabilecek olan 3+1 evin değeri şu an 200.000 TL’ye kadar uzanmaktadır. Tek maaşla çalışan ailelerin genel olarak 10 senede 100.000 TL. Parayı anca denkleştirdiğini düşünürsek bu ev fiyatları o kişilere büyük haksızlıktır. Ev almak isteyen vatandaşların bu kötü niyetli kişilerden uzak durmalarını ve ev alma konusunda dikkatli olmalarını tavsiye ederiz. Özellikle emlakçılar bu konuda kendilerine yüksek kar payları çıkartmaktadırlar. Bu konuda bir eve bedelinden fazla vermemek için bu aralar ev almanızı tavsiye etmeyiz. Bu aralar bekleyişte olmanız sizin için daha yararlı olacaktır. Eğer ki alıcı kişiler azalırsa ve bu kötü niyetli kişiler istedikleri aşırı yüksek kar oranlarını alamazlarsa bu fiyatları normal haline düşüreceklerdir.
Temelden Girin Olayı Sona Erdi
Mortgage yani konut kredisi kullanarak temelden ev almak isteyen kişilerin ve bu durumdan kar etmek isteyen kişilerin artık pekte başarılı olamayacağını belirtmek isterim. Artık bu zamanda müteahhitler pek paraya ihtiyaç duymadıkları için ev fiyatlarını her daim sabit tutmaktadırlar. Eskiden temelden almış olduğunuz bir evi inşaatı tamamlandığında aldığınız fiyattan 20.000 TL, 30.000 TL fazlasına satabiliyor iken artık durumlar böyle değil. Ancak bu konuda müteahhitten müteahhitte değişmektedir. Köklü ve başarılı müteahhitler her zaman paraya pek ihtiyaç duymaz ve her zaman konutlarını sabit fiyatta satarlar. Bunun dışında daha yeni ve tecrübesiz müteahhitler inşaatını tamamlayabilmek adına ve işçilerine paralarını verebilmek için topraktan aldığınız evlerde çeşitli indirimler yapmaktadır. Tabi ki bu kişilerde de bu inşaatın tamamlanıp tamamlanmama gibi güven konuları karşınıza çıkacaktır. Temelden girdiğiniz ev projede size gösterilen gibi bir evde olmayabiliyor. Bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rast gele yazılar

karışık yazılar